Annons
Nyheter

Plundrare förser sig i katastrofstaden

Den jordbävningsdrabbade staden Christchurch i Nya Zeeland har dragit till sig kriminella som utnyttjar situationen, till avsky från de som nu kämpar för att rädda eventuella överlevande ur rasmassorna.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2011

Bland annat har bedragare utstyrda till myndighetspersoner med reflexvästar och falska id-kort försökt skaffa sig tillgång till fastigheter. En kvinna som befaras vara död fick sitt hem rånat, samtidigt som hennes barn vakade vid katastrofplatsen.

Generatorer som används för att få samhället på fötter tillhör de föremål som stjäls av plundrarna.

Annons

Vidare varnar nu myndigheterna för falska webbsidor för hjälporganisationer, bland annat en Röda Korset-sida, mycket snarlik den verkliga, där människor ombeds skänka pengar – och lämna ifrån sig sina kontouppgifter.

– Jag känner ärligt talat avsky inför sådana här personer, som ser den här katastrofen som en öppning att ge sig på utsatta människor, sade poliskommissarie Russell Gibson till nyzeeländsk radio.

Andra brottstendenser är att allt fler av stadens skakade och förtvivlade invånare grips för fylleri och störande av allmän ordning.

Polisen i Christchurch lovar nu att man tillsammans med sina australiska kollegor och militären kommer att fylla gatorna med polispatruller.

Dödstalet efter tisdagens förödande jordskalv har stigit till 113 personer. Ännu saknas 228.

De 700 räddningsarbetare som går igenom rasmassorna i centrala Christchurch har inte hittat några nya livstecken sedan i onsdags och arbetet med att gräva fram lik tar ut sin rätt på de utmattade arbetarna. Många av kropparna ligger på otillgängliga platser där rasrisk, glassplitter och bråte gör det svårt att ta sig fram.

Ett antal australiska läkare befann sig i Christchurch på konferens när skalvet inträffade. Stuart Philip, en urolog, berättade för australiska ABC hur gruppen tvingats genomföra amputationer under efterskalven, visserligen med bedövningsmedel, men med mycket enkla verktyg till sin hjälp, såsom fickknivar och bågfil.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons