Annons
Nyheter

Piraträttegången startar igen

I dag började rättegången i hovrätten mot männen bakom fildelningssajten Pirate Bay. En av de åtalade, Gottfrid Svartholm Warg, är sjuk och befinner sig i Kambodja.
Nyheter • Publicerad 28 september 2010
I dag inleds rättegången i hovrätten mot grundarna till Pirate Bay. Bilden är ett montage.
I dag inleds rättegången i hovrätten mot grundarna till Pirate Bay. Bilden är ett montage.Foto: Lotta Jarlsdotter

När en halvtimme återstod till förhandlingarna i Pirate Bay-målet var det fortfarande lugnt och stilla utanför hovrättens lokaler på Riddarholmen i Stockholm. Det var en skarp kontrast till den karnevalsliknande stämning som föregick tingsrättsförhandlingarna förra året.

– Det här är en föreställning i tre akter, där den första var viktig och intressant, men mellanakten är kanske mindre spännande, säger Piratpartiets ledare Rick Falkvinge som var på plats för att liveblogga från förhandlingarna.

Annons

Svartholm Warg inte på plats

Samtidigt säger Gottfrid Svartholm Wargs ombud Ola Salomonsson att det ser ut som att hans klient inte kommer att dyka upp till förhandlingarna.

– Det här känns inte bra, men jag hoppas att det ändå ska gå att genomföra målet även vid hans utevaro, säger Salomonsson.

Den dömde Peter Sunde var förhoppningsfull när han kom till hovrätten och tror att han har goda chanser att bli frikänd.

Han bedömde att hans möjligheter förbättras av att det är fler jurister, till skillnad från lekmän, som dömer i hovrätten.

Inte heller Sunde visste säkert om Svartholm Warg planerade att komma till förhandlingarna.

– Jag vet inte. Men senast jag hörde av honom var han sjuk på sjukhus, för ett par veckor sedan.

TT: I vilket land befann han sig då?

– Det vet jag inte om han blir så glad om jag säger, men det är i Asien.

När rättegången inleddes hade Gottfrid Svartholm Warg inte dykt upp. Hans advokat Ola Salomonsson förklarade i rätten att han i går kväll fått ett samtal från Svartholm Wargs mor, som meddelade att hon trodde att sonen var sjuk.

Annons

I morse fick Salomonsson ett sms från mamman där hon förklarade att Svartholm Warg var kvar i Kambodja och att hon skulle resa dit för att hjälpa honom.

Salomonsson såg inget hinder för att fortsätta rättegången även om hans huvudman var frånvarande, medan film- och skivindustrins ombud ansåg att tingsrättens dom borde fastställas när Svartholm Warg inte kommit till hovrätten. Därefter tog rätten paus för att överlägga.

Kommer prövas separat

Hovrätten beslöt efter en kvarts överläggning att ge Gottfrid Svartholm Warg en möjlighet att lämna in ett intyg som styrker hans sjukdom.

Däremot kommer förhandlingarna att fortsätta som planerat för de andra tre åtalade. Svartholm Wargs försvarare Ola Salomonsson lämnade rättssalen efter beslutet.

Det här innebär att om Svartholm Warg kan leverera ett intyg har han möjlighet att få sin sak prövad i hovrätten i en separat förhandling senare. Tingsrättens dom vinner inte laga kraft.

Den första rättegångsdagen var sedan åklagaren Håkan Rosvalls dag och han gick, precis som i tingsrätten, igenom bittorrenttekniken som Pirate Bay använder, fildelningssajtens framväxt och ekonomi.

The Pirate Bay

De fyra piraterna dömdes i april förra året till ett års fängelse och 30 miljoner i skadestånd. Domen har överklagats.

Pirate Bay är fortfarande öppen och har fler användare än någonsin.

Alla de fyra dömda är numera bosatta utomlands. Carl Lundström bor i Schweiz, Fredrik Neij i Thailand, Peter Sunde i Tyskland och Gottfrid Svartholm Varg sägs vara bosatt i Kambodja.

De fyra personerna bakom Pirate Bay fälldes i Stockholms tingsrätt för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Skivbolag och filmbolag tilldömdes skadeståndet på 30 miljoner kronor.

Tingsrättens bedömning var att Pirate Bay möjliggjorde "ett olovligt överförande till allmänheten av upphovsrättsligt skyddade prestationer". I domskälen skrev tingsrätten också att de fyra åtalade fungerat som ett team för driften av Pirate Bay.

Laddar ned via nätverk

Pirate Bay är internets största fildelningsplats för film, musik, spel och program.

Materialet överförs med tekniken bittorrent, en nedladdningsmodell där man skapar ett nätverk mellan alla som laddar ned eller upp en fil. Den som laddar ned till exempel ett program hämtar programmets filer i småbitar från flera andra användare samtidigt. Själv delar användaren ut små bitar till alla andra. På så sätt skapas ett nätverk som inte belastar någon enskild källa lika mycket som andra system.

För att kunna ladda ned från Pirate Bay krävs att man registrerar sig på sajten. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons