Annons
Nyheter

Perus president: Jag avgår inte

Perus president Dina Boluarte tänker inte avgå. Det sade hon på fredagen efter ännu en dag med protester i landet där demonstranterna kräver hennes avgång.
Peru • Publicerad 14 januari 2023
Perus president Dina Boluarte sade i ett tv-sänt tal på fredagen att hon, trots protester och dödsfall i samband med dem, inte tänker avgå. Arkivbild.
Perus president Dina Boluarte sade i ett tv-sänt tal på fredagen att hon, trots protester och dödsfall i samband med dem, inte tänker avgå. Arkivbild.Foto: Martin Mejia/AP/TT

Anhängare till den tidigare presidenten Pedro Castillo har demonstrerat runt om i Peru sedan i december och krävt att Dina Boluarte ska avgå och att val ska hållas i landet.

– Röster inom våldsamma och radikala fraktioner har krävt min avgång och hetsat befolkningen till kaos, oordning och förstörelse, sade Boluarte i ett tal som sändes i statskontrollerad tv på fredagen.

Annons

Hon fortsatte talet med att säga att hon inte tänkte lyssna på de rösterna.

– Jag tänker inte avgå. Mitt åtagande är Peru, sade Dina Boluarte.

Hon beklagade att protesterna ibland blivit våldsamma. Minst 42 personer ska ha dödats i sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor och hundratals ska ha skadats.

– Jag kan inte nog beklaga de dödsfall som inträffat under protesterna. Jag ber om ursäkt för att situationen har blivit så här, sade presidenten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons