Annons
Nyheter

Oroligt när Perus nya regering svors in

Peru • Publicerad 11 december 2022
Perus president Dina Boluarte med sin finansminister Alex Contreras under en ceremoni i presidentpalatset.
Perus president Dina Boluarte med sin finansminister Alex Contreras under en ceremoni i presidentpalatset.Foto: Guadalupe Pardo/AP/TT

Perus nytillträdde president Dina Boluartes regering svors in på lördagen, efter de senaste dagarnas tumultartade utveckling.

Samtidigt rasar protester runt om i landet på lördagen, med demonstranter som kräver nyval efter det att den tidigare presidenten Pedro Castillo avsatts.

Annons

I den andinska staden Andahuaylas drabbade tusentals av hans anhängare samman med polis. Tv-bilder visar hur en polis tagits som gisslan och bundits fast vid en stolpe, skriver AFP.

Pedro Castillo avsattes och greps sedan han själv försökt upplösa parlamentet och införa undantagslagar. Anledningen var en omröstning i parlamentet på onsdagen om Castillo skulle avsättas.

Vicepresident Boluarte upphöjdes till president, medan Castillo fängslades i huvudstaden Lima.

Boluarte, som blivit Perus första kvinnliga president, har sagt att hon räknar med att sitta vid makten de återstående dryga tre åren av mandatperioden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons