Annons
Nyheter

Perus nya president visar upp sig med militär

Perus nytillträdde president Dina Boluarte befäste sin maktställning när hon framträdde på en militär ceremoni efter de senaste dagarnas tumultartade utveckling.
Men motståndare kräver hennes avgång.
Peru • Publicerad 9 december 2022
Perus nya president Dina Boluarte framträder för första gången som statschef vid en militär ceremoni.
Perus nya president Dina Boluarte framträder för första gången som statschef vid en militär ceremoni.Foto: Martin Mejia/AP/TT

Den sittande presidenten Pedro Castillo avsattes och greps sedan han själv försökt upplösa parlamentet och införa undantagslagar. Anledningen var en omröstning i parlamentet på onsdagen om Castillo skulle avsättas.

Vicepresident Boluarte distanserade sig från Castillo, och upphöjdes till president medan Castillo greps och hölls fängslad i huvudstaden Lima.

Annons

Den politiske nykomlingen Boluarte, som blivit Perus första kvinnliga president, sade att hon räknade med att sitta vid makten de återstående dryga tre åren av mandatperioden.

Hon var noga med att visa sin lojalitet till militären vars stöd hon är beroende av.

– Vår nation är stark och säker tack vare armén, flottan och flygvapnet, sade hon i det första talet som statschef inför kadetter i Lima.

Vid den 60-åriga advokaten Boluartes sida på podiet fanns även representanter från kongressen som försökt avsätta Castillo, och hon uppmanade de olika politiska falangerna att sluta fred.

Men hennes odds att få tjäna Peru som president hela mandatperioden är ganska dåliga. Peru har haft sex presidenter de senaste sex åren.

Den avsatte Castillo, som anses stå till vänster på den politiska skalan, anklagades för "permanent moralisk oduglighet" i turerna kring en riksrätt mot honom.

Anhängare till Castillo stängde av vägar och brände bildäck i protest, vilket besvarades med tårgas av polis.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons