Annons
Nyheter

Undantagstillstånd och sorg i Peru

Peru • Publicerad 15 januari 2023
Ärkebiskop Carlos Castillo ledde en gudstjänst i Lima under söndagen för dödsoffren i den senaste tidens oroligheter.
Ärkebiskop Carlos Castillo ledde en gudstjänst i Lima under söndagen för dödsoffren i den senaste tidens oroligheter.Foto: Martin Mejia/AP/TT
Demonstration i huvudstaden Lima i torsdags mot landets president Dina Boluarte.
Demonstration i huvudstaden Lima i torsdags mot landets president Dina Boluarte.Foto: Martin Mejia/AP/TT

Perus regering har utlyst undantagstillstånd i huvudstaden Lima och tre andra regioner till följd av protesterna mot president Dina Boluarte, som krävt minst 42 människors liv de senaste veckorna.

Undantagstillståndet, som gäller i 30 dagar, tillåter armén att ingripa för att upprätthålla ordningen och upphäver flera konstitutionella rättigheter såsom mötes- och rörelsefriheten.

Annons

Människor samlades på söndagen i katedralen i Lima för en minnesmässa för dödsoffren – demonstranter och en polis. Ärkebiskop Carlos Castillo ledde gudstjänsten.

Många av de sörjande bar vita tröjor som en symbol för fred och hade med sig fotografier på de avlidna.

Anhängare till den tidigare presidenten Pedro Castillo, som avsattes i december, kräver att Dina Boluarte ska avgå och att val ska hållas i landet. Men Boluarte sade i ett tv-tal i fredags att hon inte tänker avgå.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons