Annons
Nyheter

Personer med typ 2-diabetes står utan läkemedel

Bristen på läkemedel slår hårt mot utsatta grupper och många med typ 2-diabetes står nu utan läkemedel. Kent Olaisson var utan sin diabetesmedicin i flera månader innan han kom över tre sprutor från ett tillfälligt lager.
– Man var så frustrerad, säger han.
Medicin • Publicerad 15 juli 2023
Kent Olaisson började köra runt till mindre apotek när hans medicin tog slut.
Kent Olaisson började köra runt till mindre apotek när hans medicin tog slut.Foto: Adam Ihse/TT
Medicinen Ozempic underlättar Kent Olaissons liv.
Medicinen Ozempic underlättar Kent Olaissons liv.Foto: Adam Ihse/TT
Läkemedlet Ozempic sänker blodsockret vid behov.
Läkemedlet Ozempic sänker blodsockret vid behov.Foto: Adam Ihse/TT

Nästan fyra av tio personer som lever med diabetes har i år upplevt att deras medicin inte finns på apoteket. Nära var tionde av dessa uppger att de nu står utan läkemedel, eftersom medicinen inte går att ersätta, visar en undersökning från Svenska Diabetesförbundet.

Svaren gäller både för typ 1-diabetes och typ 2-diabetes, men bristen på läkemedel är störst för personer med diabetes typ 2. I de flesta fall handlar det om medicinen Ozempic, en spruta som sänker blodsockret vid behov.

Annons

Enligt företaget som tillverkar medicinen är orsaken till bristen en oväntat stor efterfrågan. Ozempic har, inte minst i USA, blivit ett populärt bantningsmedel, vilket bidrar till att den blivit svår att få tag på för den egentliga målgruppen.

"Helt avgörande"

Kent Olaisson i Västra Götaland fick reda på att han hade typ 2-diabetes i samband med ett vårdbesök för drygt 30 år sedan. Snart fick han tabletter och hans kost lades om.

Han upplevde att han kunde leva ett normalt liv, men efter pensionen fick han mer problem med att reglera sin diabetes.

– Då var det en sköterska som kom med Ozempic och frågade ifall jag ville testa den, säger Kent Olaisson, som är ordförande i diabetesföreningen Västra Götaland.

Han märkte skillnad redan efter första dosen. Medicinen var inte som något annat han hade testat.

– Det var som ett himmelrike och det var helt avgörande för att jag skulle kunna reglera min diabetes.

Brist på apoteken

Sprutorna blev viktiga för att klara av vardagen, men under hösten förra året blev läkemedelsbristen påtaglig. En dag fanns inte längre Ozempic på Kent Olaissons lokala apotek.

I stället tankade han bilen, satte sig bakom ratten och körde runt till mindre apotek där medicinen inte var restanmäld. Sprutorna kom han alltid hem med, fram till i januari i år.

– Först trodde man inte att det skulle vara så väldigt illa som det var. I och med att man åkte runt lite överallt, och rätt som det var så hade något apotek fått in en liten sändning, så tänkte man att man kunde hanka sig fram. Men sedan var det helt plötsligt slut i hela Sverige.

Oroliga patienter

På specialistsjukhuset Capio Lundby i Göteborg möter Jesper Fowelin, överläkare i diabetologi, nästan dagligen patienter med typ 2-diabetes som står utan rätt läkemedel.

Annons

– De ringer och vill ha tag i ersättningspreparat. Eller så ringer de och vill diskutera att de inte får tag i medicinen och vill ventilera den oro som det skapar.

I första hand försöker han skriva ut en annan medicin i samma preparatgrupp, men bristen har även drabbat ersättningspreparaten. I många fall upplever inte heller patienter att de har samma effekt som Ozempic.

För patienter innebär bristen risker som ett försämrat diabetesläge, försämrad metabol kontroll och viktuppgång. Vården får dessutom signaler på att bristen på Ozempic kan vara året ut.

TT: Hur allvarligt är läget som det är nu?

– Jag tycker att vi kan hantera det hjälpligt men det har orsakat väldigt mycket oro. Både oro för patienterna just nu men även oro för hur vi ska kunna hantera när det uppstår brister på läkemedel.

Tillfälligt lager

Kent Olaisson kom nyligen över ett tillfälligt lager med Ozempic från ett apotek. Han fick tre sprutor. En har han använt och de två han har kvar räcker i åtta veckor, sedan är medicinen slut.

– Jag försöker att inte tänka på det, utan ta det som det kommer. Jag ska i god tid nu börja söka när jag har två sprutor kvar, säger han.

– Jag har möjlighet att köra runt och hämta. Men det är inte så man ska behöva göra, utan det ska ju bara vara att gå till apoteket och hämta det man behöver.

Fakta: Bristen på Ozempic

Företaget som tillverkar Ozempic uppger en oväntat stor efterfrågan på produkten, som orsak till varför medicinen är restanmäld.

Ozempic kan även användas som bantningsmedel och har kommit att marknadsföras för det syftet, vilket bidrar till bristen på läkemedlet för patienter med typ 2-diabetes.

Restperioden för Ozempic förväntas vara året ut enligt företagets prognos. Företaget anger dock att regelbundna delleveranser kommer under hela restperioden, men i volymer som är mindre än vad marknadens behov förväntas vara.

Källa: Läkemedelsverket, Dagens Nyheter.

Fakta: Diabetes

Diabetes är inte en utan flera olika sjukdomar med olika orsaker. Den gemensamma nämnaren är att blodsockret är för högt.

Över 500 000 personer har diabetes i Sverige i dag, av dem har 85–90 procent typ 2-diabetes, medan cirka 10 procent lever med typ 1-diabetes.

Källa: Svenska Diabetesförbundet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons