Annons
Nyheter

Pensionärer trivs trots lite pengar

Nästan var femte pensionär hade velat jobba längre, visar en ny undersökning.
Nyheter • Publicerad 26 september 2010

Över en tredjedel har sämre ekonomi än de förväntade sig.

Men de flesta är ändå nöjda med livet.

Annons

Inför valet tävlade partierna i att lova förbättringar för pensionärerna. Men enligt en enkätundersökning som AMF har gjort i samarbete med Senior research så är 84 procent av pensionärerna redan ganska eller mycket nöjda med sina liv.

Men det finns också baksidor med pensionärstillvaron. Över hälften av de som svarat på enkäten uppger att de inte är helt friska. Mer än en tredjedel har dessutom sämre ekonomi än de hade tänkt sig innan de gick i pension.

– Det är inget oväntat. Ekonomin är svår för en stor del av den äldre befolkningen. Bilden av rika pensionärer är väldigt falsk. Speciellt när det gäller äldre ensamma kvinnor, säger PRO:s ordförande Curt Persson.

De flesta tycker att de gick i pension vid rätt tidpunkt. 18 procent av de tillfrågade hade däremot velat vänta medan bara 9 procent hade föredragit att sluta arbeta tidigare.

– Det är dubbelt så många som hade velat jobba lite längre. Det är ju väldigt bra, pensionen påverkas positivt av att man jobbar lite längre, säger Carina Blomberg, trygghetsekonom på AMF.

Så tycker pensionärerna

50 procent av pensionärerna är mycket nöjda med sitt liv och 34 procent är ganska nöjda.

22 procent tycker att de fått lite sämre ekonomi än väntat och 10 procent tycker att ekonomin blivit mycket sämre.

51 procent av pensionärerna tycker att det har stora eller ganska stora möjligheter att göra det de planerat, medan 23 procent anser att de har ganska små eller inga möjligheter.

1 187 pensionärer över hela Sverige svarade på frågorna i enkäten.

Källa: AMF och Senior Research (TT)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons