Annons
Nyheter

Pengar från MSB ska förebygga översvämningar

Femton kommuner fick pengar från MSB för att förebygga naturolyckor under förra året. Totalt delades över en kvarts miljard kronor ut.
Miljö • Publicerad 17 januari 2023
De flesta av de 15 kommunerna som fick pengar från MSB har fått bidrag för att förebygga översvämning. Arkivbild.
De flesta av de 15 kommunerna som fick pengar från MSB har fått bidrag för att förebygga översvämning. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Sexton projekt i femton kommuner har fått pengar för förebyggande åtgärder mot naturolyckor i områden med bebyggelse, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i ett pressmeddelande.

De flesta av kommunerna beviljades pengar för åtgärder mot översvämningar. Andra projekt som fick medel syftade till att förebygga ras och skred. Kommunerna kan få upp till 60 procent av den beräknade kostnaden för projektet.

Annons

"Klimatförändringarna gör att det förebyggande arbetet blir allt viktigare. Alla med ett ansvar behöver identifiera risker och vidta åtgärder för att förhindra olyckor och andra negativa klimateffekter, så långt det är möjligt", säger Ida Axelsson Wall, samordnare och handläggare på MSB, i pressmeddelandet.

Det största anslaget beviljades Kristianstad: 80 miljoner kronor till en pumpstation som ska förebygga översvämningar. Mölndal och Vellinge fick 37 respektive 36 miljoner kronor, även detta för översvämningsskydd. Eskilstuna fick 24 miljoner kronor för att ersätta en dammanläggning.

Anslaget för bidraget har varierat under åren, men höjdes under förra året till drygt 500 miljoner kronor. I år utökas även antalet ansökningstillfällen till två.

Fakta: Bidrag till förebyggande åtgärder

Kommuner som beviljats bidrag:

Arvika, Eskilstuna, Gnosjö, Göteborg, Härryda, Hässleholm, Kristianstad, Mark, Munkedal, Mölndal, Olofström, Ragunda, Stenungsund, Vellinge och Värnamo.

Även länsstyrelserna har tilldelats pengar för kostnader enligt översvämningsförordningen.

Under 2023 utökas antalet ansökningstillfällen till två. Den första perioden är öppen mellan den 9 januari och den 1 mars och den andra är öppen mellan den 1 juni och den 1 september.

Källa: MSB

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons