Annons
Nyheter

Pehrson: Arbetslinjen återupprättas

Nu ska arbetslinjen återupprättas. När Sverige går in i en lågkonjunktur och arbetslösheten väntas öka ska det krävas mer av de arbetslösa. Dessutom ska särskilda satsningar göras för att få ned långtidsarbetslösheten.
Ekonomi • Publicerad 15 december 2022
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson berättar på en pressträff att det ska ställas tuffare krav på arbetslösa framöver.

– Vi ska återupprätta arbetslinjen, säger han, och hänvisar till överenskommelsen mellan partierna i Tidöavtalet.

Annons

Det innebar ett större ansvar för individen, förklarar han, och det ska bli mer lönsamt att gå från bidrag till jobb. Det ska framöver ställas högre krav på aktivitet för att få ersättning vid arbetslöshet.

– Vi förstärker också med praktikplatser, säger han.

Han pekar på Sveriges redan höga arbetslöshet och på den lågkonjunktur som nu väntas. Det kommer att göra att ett tufft läge ännu tuffare, enligt Pehrson.

– Vi har inte lyckats pressa ned långtidsarbetslösheten trots goda tider.

Han ser arbetslösheten, och framför allt långtidsarbetslösheten, som kopplad till integrationen. Nu satsar regeringen också på en ny arbetslinje i integrationspolitiken. Flera åtgärder ska kunna kombineras, som utbildning, språksatsningar och etableringsjobb.

Johan Pehrson berättar också att integrationspolitikens målstruktur ska förändras. Politikens mål ska brytas ned i olika delar för att bättre kunna följas upp, förklarar han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons