Annons
Nyheter

Paus efter tolv räntehöjningar i Nya Zeeland

Nya Zeelands centralbank har beslutat att lämna sin styrränta oförändrad på 5,50 procent.
Beskedet var väntat på marknaden och banken sätter därmed punkt för en serie på tolv räntehöjningar i rad de gångna två åren.
Ekonomi • Publicerad 12 juli 2023
Centralbanken på Nya Zeeland, först ut i väst med att strama åt i inflationschocken hösten 2021, har tagit paus i räntehöjningarna. Arkivbild
Centralbanken på Nya Zeeland, först ut i väst med att strama åt i inflationschocken hösten 2021, har tagit paus i räntehöjningarna. ArkivbildFoto: Nick Perry AP/TT

Nya Zeeland var först ut i västvärlden att börja höja räntorna när inflationen tog fart i kölvattnet på pandemieffekterna hösten 2021. Enligt bankens direktion kommer styrräntan nu behöva ligga kvar på en ekonomiskt åtstramande nivå under en tid – troligen till tredje kvartalet 2024 – för att inflationen ska stabilisera sig på målnivån på 1-3 procent.

En del bedömare tror att Nya Zeelands centralbank i själva verket bara har tagit paus och behöver göra ytterligare en räntehöjning innan man faktiskt kan sätta punkt för räntehöjningarna.

Annons

Inflationen i Nya Zeeland sjönk till 6,7 procent under årets första kvartal och färsk statistik för andra kvartalet väntas nästa vecka. Snittprognosen bland analytiker pekar på att inflationen har fortsatt ned under 6 procent.

Den nyzeeländska ekonomin har under andra kvartalet tagit sig ur en mild recession, med krympande BNP två kvartal i rad. Ledande ekonomer på landets storbanker räknar med att det kan bli en recession till som inleds senare i år.

Nya Zeelands egna dollar har precis som den svenska kronan tagit stryk på valutamarknaden i den globala inflations- och räntechocken. Kursen har fallit med 14 procent mot USA-dollarn på två år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons