Annons
Nyheter

Patienter tvingas jaga sjukhus

Patienter i Västra Götaland får själva ringa runt till andra sjukhus om det egna sjukhuset inte kan ge vård inom vårdgarantin på 90 dagar.
Nyheter • Publicerad 23 september 2010

Det avslöjar Göteborgs-Posten efter att ha pratat med flera patienter.

En 70-årig man från Göteborg berättar att när Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, inte kunde ge honom han operation i tid fick han uppmaningen av koordinatorn att själv ringa runt och "jaga" sjukhus som kunde ta emot honom.

Annons

– Jag kan ju inte bedöma vilket sjukhus som är bäst och som har kompetent personal för den operation jag behövde, säger han till Göteborgsposten.

Åsa Assmundsson, projektledare vid SU:s ledningskansli, anser inte att det är klinikens uppgift att ringa upp andra sjukhus och göra upp om patienten kan komma dit.

Inom Västra Götalandsregionen har man en annan syn. Axel Bergh, utvecklingschef i regionen, och Lars-Olof Rönnqvist, sjukvårdsdirektör, hävdar bägge att regelverket är glasklart.

Om patienten vårdats eller tagits emot av en sjukhusklinik är det sjukhusets skyldighet både att informera patienten om alternativa vårdgivare och att hjälpa patienten med kontakten med en alternativ vårdgivare. De hänvisar till en lag som började gälla från 1 juli i år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons