Annons
Nyheter

Patient skadad – del till bensåg förbjuds

Sjukvård • Publicerad 4 september 2020
Batterihuset som används vid ortopediska operationer har nu förbjudits. Arkivbild
Batterihuset som används vid ortopediska operationer har nu förbjudits. ArkivbildFoto: Erik G Svensson/TT

En patient i Sverige har skadats efter att ett batterihus fallit isär under pågående operation. Batteriet föll då i patienten. Nu har batterihuset förbjudits efter att totalt 41 stycken har fallit isär, 39 under pågående operation.

Det är batterihuset SmartLife Large Aseptic Housing som inte längre får tillhandahållas på den svenska marknaden, enligt ett beslut från Läkemedelsverket som togs 31 augusti.

Annons

Batterihusen används till bland annat benborrar och bensågar, och det finns en risk att de går sönder i samband med ortopediska operationer. Om det går sönder under operation finns det en risk att hela eller delar av batteriet hamnar i patienten eller det sterila operationsområdet. Batterihusen används bland annat vid ledprotesoperationer där infektionsrisken är extra stor.

Förbudet gäller tills att tillverkaren har gjort om konstruktionen så att risken eliminerats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons