Annons

Partier kallas till säkerhetspolitiska samtal

Regeringen bjuder in alla riksdagspartier till säkerhetspolitiska överläggningar. Även den konfliktfyllda Natofrågan kan diskuteras.
Politik • Publicerad 14 mars 2022
Utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm/TT

Redan i veckan bjuder regeringen in riksdagspartierna till samtal om hur Rysslands invasion av Ukraina påverkar det säkerhetspolitiska läget för svensk del.

– Syftet är att se hur det som har hänt påverkar Sverige och vad det får för konsekvenser för alla våra internationella samarbeten, säger Ann Linde i SVT Morgonstudion.

Annons

– Säkerhetssituationen har radikalt förändrats, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Krav på Natodiskussion

De borgerliga partiledarna har krävt att regeringen inleder en diskussion om ett eventuellt Natomedlemskap, på samma sätt som nu görs i Finland. Men svaret från statsminister Magdalena Andersson (S) har varit att det i nuläget är bäst för svensk säkerhet att hålla fast vid nuvarande säkerhetspolitiska linje.

Däremot har regeringen sagt att den nuvarande säkerhetspolitiska analysen ska kompletteras. Den togs fram 2019 av försvarsberedningen, där alla riksdagspartier ingår.

Och nu bjuder alltså utrikes- och försvarsministrarna in till överläggningar, där även frågan om Natomedlemskap kan diskuteras.

Men båda ministrarna värjer sig mot frågor om att regeringen skulle ha bytt fot om Natomedlemskap.

– Man ska inte tolka det på något annat sätt än att vi nu inser och anser att det säkerhetspolitiska läget har förändrats i och med invasionen av Ukraina och då måste vi göra en kompletterande säkerhetspolitisk analys, säger Linde.

– Vi ska inte dramatisera och pressa fram någonting. Det som ska göras är en analys av läget, säger Peter Hultqvist.

– Man kan inte förenkla detta till ett enkelt ja eller nej till Nato, säger Peter Hultqvist.

Inget tankeförbud

Moderaterna har drivit på för att den säkerhetspolitiska analysen ska uppdateras, och tycker att inbjudan till överläggningar är ett steg i rätt riktning.

Men än så länge finns en del frågetecken kring upplägg och tidsplan.

Annons

– För oss moderater är det viktigt att det inte får föreligga något tankeförbud, utan att även frågan om Natomedlemskap finns med i samtalen, säger Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson för M.

Dessutom måste arbetet ta hänsyn till den analys som pågår i Finlands riksdag.

– Vår åsikt måste vara väl koordinerad och förtrogen med vad Finland gör. Den svenska processen får inte försena eller förvirra den finländska processen, säger Wallmark.

– Om Finland pratar sig samman till en ensad linje måste vi både förhålla oss till den och ha en egen linje.

Regeringen har i dag inte satt något slutdatum för när den kompletterande analysen ska vara klar, mer än att det ska vara "ganska snart".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons