Annons
Nyheter

Sydafrikas Ramaphosa klarar sig från riksrätt

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa ställs inte inför riksrätt.
Beslutet fattades i landets parlament, som valde att inte inleda en process mot presidenten efter en uppmärksammad affär med en stor summa kontanter som försvann under skumma former.
Sydafrika • Publicerad 13 december 2022
Sydafrikas parlament samlat för att rösta om eventuell riksrättsprocess mot president Cyril Ramaphosa. Förslaget röstades ned.
Sydafrikas parlament samlat för att rösta om eventuell riksrättsprocess mot president Cyril Ramaphosa. Förslaget röstades ned.Foto: Nardus Engelbrecht/AP/TT
Sydafrikas parlament röstade ned ett förslag om att ställa president Cyril Ramaphosa inför riksrätt. Arkivbild.
Sydafrikas parlament röstade ned ett förslag om att ställa president Cyril Ramaphosa inför riksrätt. Arkivbild.Foto: Jerome Delay/AP/TT

Cyril Ramaphosa säkrade redan förra veckan stöd hos sitt parti ANC, som har majoritet i parlamentet med 230 av de 400 platserna. Partiets ledning lovade då att rösta ned alla försök att tvinga bort Ramaphosa från presidentposten.

Så blev det också när parlamentet genomförde omröstningen i Kapstaden på tisdagen. 214 ledamöter röstade mot förslaget att inleda en riksrättsprocess, medan 148 var för.

Annons

Det hade krävts stöd från två tredjedelar av parlamentsledamöterna för att en process skulle inledas.

– Därmed fortsätter inte utredningen, sade talmannen Nosiviwe Mapisa-Nqakula efter omröstningen.

Sluten omröstning

Att ANC-ledamöterna skulle stå enade var väntat, enligt den sydafrikanske analytikern Daniel Silke.

– Det faktum att det inte är en sluten omröstning kommer att göra det mycket svårt för parlamentsledamöter att rösta mot partilinjen, sade han inför omröstningen.

Fyra ANC-medlemmar valde ändå att rösta för riksrättsförslaget, och ytterligare partimedlemmar valde att inte infinna sig till omröstningen.

En av dem var Nkosazana Dlamini-Zuma, som sitter i Ramaphosas regering men som samtidigt utmanade Ramaphosa i kampen om att leda ANC vid partikongressen 2017.

Mycket är oklart kring skandalen. Enligt en rapport kan presidenten ha agerat olagligt när han inte polisanmälde ett inbrott på sin farm, där stora summor pengar ska ha stulits ur en soffa.

Kidnappning och mutor

Kanske handlade det om 580 000 USA-dollar i kontanter, eller nästan tio gånger så mycket. Det som står klart är att Ramaphosa anklagas för att ha försökt mörka inbrottet.

Skandalen briserade i juni då presidenten anmäldes av landets tidigare statlige säkerhetschef Arthur Fraser för kidnappning och mörkläggning efter inbrottet på gården. Syftet ska ha varit att dölja stölden av stora mängder kontanter.

Enligt Fraser har presidenten kidnappat tjuvarna och mutat dem för att hålla tyst, i stället för att anmäla stölden. En polisutredning pågår, men hittills har Ramaphosa inte formellt anklagats för brott.

Senare i veckan äger ANC:s stora konferens rum där en ny partiledare ska utses.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons