Annons
Nyheter

Paris släcker Eiffeltornet för att spara el

Paris ska börja släcka dekorationsbelysningen vid stadens monument tidigare på kvällarna för att spara el.
Frankrike • Publicerad 13 september 2022
Snart slut på nattligt ljus från Eiffeltornet i Paris. Arkivbild.
Snart slut på nattligt ljus från Eiffeltornet i Paris. Arkivbild.Foto: Francois Mori/AP/TT

De flesta monument kommer släckas ned från klockan 22, medan Eiffeltornet, som vanligtvis lyses upp fram till klockan 01 och dessutom blinkar med bländande ljus en gång i timmen, hädanefter försätts i mörker när besökarna lämnat klockan 23.45.

Gatlampor kommer fortsätta lysa som vanligt av säkerhetsskäl, likaså belysningen vid stadens många broar över floden Seine, meddelar borgmästare Anne Hidalgo.

Annons

Sammanlagt hoppas Hidalgo minska Paris elförbrukningen med 10 procent, vilket skulle innebära en besparing på motsvarande över 100 miljoner kronor.

I augusti flaggade president Emmanuel Macron för att de höga energipriserna som orsakats av kriget i Ukraina kan innebära "slutet på överflödet".

Hidalgo, som tillhör det franska socialistpartiet, säger också att hon ska försöka få regeringen att släcka ned stadens nationella monument, till exempel Pantheon och Triumfbågen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons