Annons
Nyheter

Pandemin ger paradis-ön andrum

Boracay är känd världen runt för paradisiska solnedgångar över kritvita stränder. Den filippinska ön har varit så populär att den nästan kvävts av turisterna och deras skräp. Men pandemin ger paradiset andrum.
Filippinerna • Publicerad 18 december 2021
Flora och fauna njuter när Boracay är tomt på turister. Arkivbild.
Flora och fauna njuter när Boracay är tomt på turister. Arkivbild.Foto: Aaron Favila/AP/TT
Så här såg det ut när resandet var som intensivast till Boracay. Bild från solnedgången en aprildag 2018.
Så här såg det ut när resandet var som intensivast till Boracay. Bild från solnedgången en aprildag 2018.Foto: Aaron Favila/AP/TT

– När nedstängningarna inleddes såg vi direkt mindre sopor, det kom ju inte några turister, säger guiden Samuel Garilao till nyhetsbyrån Reuters.

– Så vi boende här på Boracay beslöt att ta tillfället i akt för att städa upp längs vattnet.

Annons

Läget sågs som ohållbart långt före pandemin. Filippinernas president Rodrigo Duterte kallade Boracay för en "kloakdamm" och beordrade redan 2018 en stängning av ön för en rejäl uppfräschning.

När ön öppnade igen lagom till vintersäsongen samma år var det med nya regler: Inga kasinon, inga stora strandfester, inte vattenskotrar, och ett tak sattes för hur många besökare som fick anlända till ön per dag.

Töjda regler

Men det hjälpte föga. 2019 var besökarantalet uppe på det normala igen, två miljoner turister registrerades då. Sopbergen växte, stanken av avgaser var tillbaka på de smala gatorna, och reglerna kring storskalig och strandnära bebyggelse började åter töjas och böjas, berättar Reuters källor.

Intäkterna för det året uppgick till 50 miljarder peso (9 miljarder kronor), pengar som är avgörande för mångas levebröd.

Därför är det med blandade känslor Boracay-borna nu under pandemin åter fått ha ön för sig själva.

På sistone har inrikesresor i Filippinerna tillåtits, vilket har fått en del fart på turistnäringen igen. Men en plan för att tillåta internationella besök igen sattes häromveckan på paus, när larmen om den nya omikronvarianten spreds runt världen.

Sköldpaddor häckar

Natividad Bernardino, miljöskyddsansvarig på Boracay, säger att den påtvingade långa pausen ger stora effekter för naturen.

– Vi har åter börjat se valhajar, småhajar och havssköldpaddor. En del har börjat häcka på norra Boracay, säger hon till Reuters.

– Det är några av de positiva effekterna av nedstängningarna. Miljön återhämtar sig på naturlig väg.

Det framgår inte i vilken mån de hoppas kunna upprätthålla en del av de positiva förändringarna när resandet tillåts i större skala igen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons