Annons
Nyheter

Paasikivi: Då blir det ett tredje världskrig

F-16-plan tänkta att användas av Ukraina kan attackeras av ryska styrkor – även om de står vid Natobaser i andra länder, hävdar Vladimir Putin.
– Då blir det ett tredje världskrig, konstaterar överstelöjtnant Joakim Paasikivi.
Ukraina • Publicerad 28 mars 2024 • Uppdaterad 28 mars 2024
F-16-plan övar vid en utbildningshub för F-16-plan i Rumänien. Arkivbild från november.
F-16-plan övar vid en utbildningshub för F-16-plan i Rumänien. Arkivbild från november.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Den ryske presidentens hot kom under ett besök vid en helikopterbas i västra Ryssland.

– F-16-plan kan bära kärnvapen. Och vi måste ta hänsyn till det i vår planering, sade han till piloter ur det ryska flygvapnet, enligt den statliga nyhetsbyrån Tass.

Annons

Putins senaste utspel innebär främst en retorisk eskalering, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi vid Försvarshögskolan i Stockholm. Likväl bör hotet tas på stort allvar.

– Vill Putin ha ett krig med Nato är det så man startar det. Då blir det ett tredje världskrig, säger han.

Skrämma till lydnad

Putin är uppenbarligen orolig för att F-16-planen – som tros kunna vara på plats i Ukraina till sommaren – ska öka den ukrainska stridsförmågan markant, menar Paasikivi.

– Då tar man i lite extra från Kremls sida. Tidigare har i princip samma hot kommit, men att så explicit peka ut F-16-planen och att slå mot mål i väst är nytt.

– Man ser sig tvungna att försöka skrämma väst till lydnad, tillägger han.

Ryssland vet att man inte skulle vinna ett krig mot Nato, betonar Paasikivi – så att attackera flygbaser på Natomark vore inte särskilt smart. Samtidigt finns det inga garantier för någonting.

– Ryssland har startat det största kriget i Europa sedan andra världskriget och man för det hänsynslöst, helt utan att följa krigets lagar. Vi kan inte lita på Ryssland, säger han.

"Västs kärnvapenhot"

Belgien, Danmark, Norge och Nederländerna är några av de länder som lovat Ukraina stridsplan av den amerikanska typen F-16, efter upprepade vädjanden från president Volodymyr Zelenskyj. För närvarande utbildas ukrainska piloter i att flyga planen.

Att F-16 kan utrustas med kärnvapen passar väl in i den ryska historieskrivningen, som cirkulerar runt bilden av väst som den stora angriparen.

– För Putin är det viktigt att hela tiden presentera väst som det stora hotet för den inhemska publiken. Västs så kallade kärnvapenhot är det centrala i hela det ryska narrativet, säger Joakim Paasikivi.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan. Arkivbild.
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan. Arkivbild.Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons