Annons
Nyheter

Överviktsmedicin får försäljningen att rusa

Diabetes- och överviktsläkemedel har fått Danmarks största bolag att kraftigt öka i värde. Försäljningen av bolagets läkemedel Ozempic och Wegovy rusar.
Men marknaden är inte helt nöjd med senaste rapporten.
Ekonomi • Publicerad 10 augusti 2023
Ozempic är en storsäljare för Novo Nordisk. Arkivbild.
Ozempic är en storsäljare för Novo Nordisk. Arkivbild.Foto: Joe O'Connal AP/TT

Den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk redovisar en försäljning på 54,3 miljarder danska kronor under andra kvartalet. Det är en ökning med 32 procent jämfört med samma period året innan, men något mindre än vad analytikerna räknat med.

Bolaget höjer nu prognosen för försäljningen för helåret.

Annons

Rörelseresultatet landade på 23,9 miljarder danska kronor. En ökning med 30 procent jämfört med året innan. Här hade analytikerna räknat med 24,6 miljarder.

Aktien backar med drygt 1 procent efter rapporten.

Ozempic ökade 60 procent

Novo Nordisk tillverkar diabetes 2-medicinen Ozempic, som också visat sig vara effektiv för viktnedgång. Försäljningen av Ozempic ökade med 60 procent, till 22,1 miljarder danska kronor.

Bolaget lanserade för några år sedan också läkemedlet Wegovy, som riktar sig specifikt mot patienter med övervikt eller fetma. Wegovys försäljning mer än sexdubblades, enligt nyhetsbyrån Ritzau, och låg på 7,5 miljarder under det andra kvartalet. Efterfrågan på preparatet är stor och Novo Nordisk hade enligt Ritzau kunnat sälja ännu mer om produktionen hängt med.

Kan gå om lyxmärket

På tisdagen kom en ny studie som visade att personer som tog Wegovy hade 20 procents minskad risk för hjärtinfarkt och stroke, jämfört med gruppen som fick placebo. I studien deltog 17 604 45-åringar med antingen fetma eller övervikt.

Resultatet har fått bolagets marknadsvärde att skjuta i höjden. Det är nu värt mer än hela Danmarks BNP och slåss om platsen som Europas högst värderade bolag med det franska lyxkonglomeratet LVHM.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons