Annons
Nyheter

Svårartade väder dränker delar av USA:s kust

Delstaten Kalifornien dränks delvis av den rad stormar och ovanliga vädersystem som drar in över USA:s västkust.
Minst 14 personer har omkommit, många invånare är utan ström och fashionabla kuststäder evakueras.
USA • Publicerad 10 januari 2023
Colleen Kumada-McGowan vid sitt hem nära Watsonville i Kalifornien.
Colleen Kumada-McGowan vid sitt hem nära Watsonville i Kalifornien.Foto: Brontë Wittpenn/AP/TT
Ett slukhål i Chatsworth.
Ett slukhål i Chatsworth.Foto: David Crane/Orange county via AP/TT

Varningarna var återkommande på tisdagen: Snö i Sierra Nevada, stormvågor i områden vid San Francisco Bay och virvelstormar i inre Kalifornien.

Dödstalet efter de senaste dagarnas stormar steg på tisdagen från tolv till 14, sedan två personer omkommit efter att ha träffats av fallande träd.

Stängda vägar

Annons

Viktiga huvudvägar i delstaten fick stängas av på grund av översvämningar, lerskred, kraftiga snöfall eller på grund av trafikolyckor.

Montereybukten, beläget på kuststräckan mellan San Francisco och Los Angeles, hotades av höga vågor och översvämningar.

Längre söderut efter Stillahavskusten tvingades en stor del av befolkningen i Montecito lämna sina hus. Evakueringen fick medial uppmärksamhet då många kända människor bor i staden, bland dem tv-profilen Oprah Winfrey, sångerskan Katy Perry och brittiske prins Harry och hans hustru Meghan Markle.

Dessutom drabbades stadsdelen Chatsworth i Los Angeles av ett omfattande vattenfyllt slukhål som begravde fordon.

Stötvisa stormattacker

De kraftiga regnovädren har drabbat den amerikanska västkusten och inre delar av landet i omgångar de senaste veckorna. Den senaste ovädersfronten slog dessutom ut elen för över över 200 000 hushåll.

Kombinationen av vädersystem är ovanlig och svårslagen. Det handlar om så kallade atmosfäriska floder – stora vädermassor – som väller in med mycket fuktig och nederbördsrik luft från havsområden.

Dessa möter stormsystem som kallas cyklonbomber, där extremt snabbt fallande lufttryck får temperatur att rasa samtidigt som virvlande vindar orsakar omfattande förstörelse.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons