Annons
Nyheter

Över en miljon katter lever laglöst

Samhälle • Publicerad 4 mars 2023
Uppgifter saknas om denna katt av rasen exotic är registrerad – eller lever utanför lagen. Arkivbild.
Uppgifter saknas om denna katt av rasen exotic är registrerad – eller lever utanför lagen. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Över en miljon katter saknas i Jordbruksverkets register, berättar TV4 Nyheterna. Detta är ett brott mot lagen som infördes vid årsskiftet, och som slår fast att alla katter som är yngre än 15 år ska vara id-märkta och registrerade.

Drygt 260 000 av Sveriges 1,4 miljoner katter har anmälts till registret. Jordbruksverkets mål är att en halv miljon ska finnas där vid årets slut. Det mer långsiktiga målet är att katter ska komma upp i hundarnas nivå. För dem är anslutningsgraden 95 procent.

– De som inte följer lagen har inte sett det vi ser, katter kommer in och är trafikskadade och vi hittar inte ägaren, djurskyddet får in herrelösa katter som är kastrerade och någon har tyckt om dem, men ägaren hittas inte, säger Patricia Riselius, veterinär på Vettris i Umeå, till TV4.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons