Annons

Över 870 000 på flykt från Ukraina

Ukraina • Publicerad 2 mars 2022
Hundratals sängar har ställts upp för ukrainska flyktingar i en sporthall i den polska gränsstaden Medyka. Bilden är tagen på tisdagen.
Hundratals sängar har ställts upp för ukrainska flyktingar i en sporthall i den polska gränsstaden Medyka. Bilden är tagen på tisdagen.Foto: Visar Kryeziu/AP/TT

Drygt 874 000 människor har flytt från Ukraina till grannländer, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Hundratusentals andra är på flykt inom landet.

Annons

Sammanlagt har 874 026 människor tagit sig ut från landet enligt siffror vid lunchtid på onsdagen, betydligt fler än de 677 000 människor på flykt som UNHCR rapporterade om under tisdagseftermiddagen.

Mer än hälften av flyktingarna, nästan 454 000, har kommit till Polen och många andra har tagit sig till Ungern, Slovakien, Moldavien, Ryssland, Rumänien och Belarus.

Närmare 70 000 har tagit sig vidare till europeiska länder.

UNHCR uppskattar att över fyra miljoner ukrainska flyktingar kommer att behöva skydd och hjälp i grannländerna. Enligt FN behövs 1,7 miljarder dollar, cirka 16,5 miljarder kronor, för akut humanitär hjälp till människor som drabbats av den ryska invasionen i Ukraina och för dem som flyr därifrån.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons