Annons
Nyheter

Över 3 miljoner människor på flykt i Sudan

Sudan • Publicerad 12 juli 2023
Rök stiger över huvudstaden Khartum i början av juni. Arkivbild.Foto: AP/TT

Enligt FN:s migrationsorgan IOM har striderna i Sudan har de senaste månaderna drivit omkring 3,1 miljoner människor på flykt från sina hem, rapporterar AP.

Merparten av dem har flytt till säkrare områden i Sudan och över 700 000 människor har sökt tillflykt i grannländer, flest i Egypten och Tchad.

Annons

De flesta av dem som har flytt, 72 procent, kommer från huvudstaden Khartum, och 9 procent kommer från regionen Darfur, där striderna har varit hårdast.

I mitten av april bröt strider ut mellan regeringsarmén i Sudan och deras tidigare allierade i RSF-milisen, och minst 3 000 människor har sedan dess dödats. Flera vapenvilor har ingåtts, men brutits efter en kort tid.

I helgen varnade FN:s generalsekreterare, Antonio Gueterres, i ett uttalande för att Sudan befinner sig på randen till "ett fullskaligt inbördeskrig".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons