Annons
Nyheter

Över 130 döda efter konsertattack i Moskva

Döda kroppar fortsätter att lyftas ur bråten efter fredagens attack mot konsertbesökare i Moskva, där över 130 personer dödades.
Terrorgruppen IS tar på sig dådet och flera misstänkta har gripits. Enligt president Vladimir Putin försökte gärningsmännen fly till Ukraina när de greps.
Ryssland • Publicerad 23 mars 2024
Räddningstjänst på plats i konserthuset i Moskvas västra utkant på lördagen.
Räddningstjänst på plats i konserthuset i Moskvas västra utkant på lördagen.Foto: Rysslands beredskapsdepartement via AP/TT

Elva personer har gripits under natten och morgonen, rapporterar ryska medier med hänvisning till makthögkvarteret Kreml. Bland de gripna finns enligt uppgift de fyra som öppnade eld i konserthuset i utkanten av huvudstaden.

Enligt president Vladimir Putin greps de fyra när de "försökte gömma sig och röra sig mot Ukraina". Det ryska inrikesdepartementet uppger att samtliga fyra är "utländska medborgare", enligt ryska medier kommer de från Tadzjikistan.

Annons

Minst 133 personer har bekräftats döda av myndigheterna och siffran befaras stiga ytterligare. Bland de döda finns enligt ryska medier barn.

På lördagskvällen uppgav ryska myndigheter att 29 av dödsoffren hade identifierats. Arbetet med att finna och identifiera dödsoffer försvåras av att den svårt brandskadade anläggningen delvis har rasat samman.

Ett automatgevär på golvet i konserthuset i utkanten av Moskva.
Ett automatgevär på golvet i konserthuset i utkanten av Moskva.Foto: Rysslands utredningskommitté/AP/TT

Brandfarlig vätska

Det ryska bandet Piknik skulle precis inleda sin utsålda spelning på fredagskvällen när kamouflageklädda, maskerade män utrustade med automatvapen öppnade eld mot hundratals konsertbesökare.

Uppgifterna om antalet skadade varierar, men enligt myndighetskällor rör det sig om över 100 människor. För många av dem beskrivs läget som kritiskt. Sökarbetet i det enorma konserthuset kommer att ta flera dagar, uppger Moskvas guvernör.

På lördagsförmiddagen pågick fortsatt släckningsarbetet av den jättebrand som bröt ut i samband med dådet. Enligt ryska utredare använde gärningsmännen lättantändlig vätska för att sätta eld på byggnaden efter skjutningen.

I videoklipp från fredagskvällen utspelar sig panikartade scener. Skrikande människor försöker fly, ramlar över varandra och skjuts urskillningslöst med automateld när de krypande försöker nå utgången. Samtidigt hörs explosioner i byggnaden.

Köerna ringlade långa i Moskva för att hedra offren för dådet, här lägger en flicka ned en nallebjörn utanför konsertsalen.
Köerna ringlade långa i Moskva för att hedra offren för dådet, här lägger en flicka ned en nallebjörn utanför konsertsalen.Foto: Vitaly Smolnikov/AP/TT

IS hävdar ansvar

Terrorgruppen IS tog sent på fredagen på sig dådet. På Telegram skrev gruppen att medlemmar "attackerade en stor folksamling i utkanten av Rysslands huvudstad Moskva".

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer på en presskonferens i Egypten attacken och säger att IS "utgör ett allvarligt hot mot oss alla".

Enligt The New York Times uppgav USA strax efter Telegrammeddelandet att det handlar om Afghanistanbaserade IS Khorasan, även kallad IS-K. Ryska myndigheter har inte kommenterat uppgiften.

Den 7 mars, varnade USA:s ambassad i Ryssland för att en gren av IS planerade ett dåd i närtid i Moskva.

Offer för skjutningen lastas in i fordon utanför konserthuset på lördagen.
Offer för skjutningen lastas in i fordon utanför konserthuset på lördagen.Foto: AP/TT
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons