Annons
Nyheter

Tecken på löneinflation i USA

Oväntat få nya jobb skapades i USA i december. Samtidigt kommer tecken på löneinflation.
Marknaden hickade till efter statistiken. Börsindex pressas och räntorna stiger.
Ekonomi • Publicerad 7 januari 2022
Arbetslösheten sjunker mer än väntat, men det skapas samtidigt färre nya jobb än väntat i USA. Arkivbild
Arbetslösheten sjunker mer än väntat, men det skapas samtidigt färre nya jobb än väntat i USA. ArkivbildFoto: Michael Conroy AP/TT

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 199 000 personer under december jämfört med november, enligt landets arbetsmarknadsdepartement. Ekonomer hade i genomsnitt väntat sig en ökning med 450 000 personer.

Samtidigt visade statistiken att lönerna i USA steg med 0,6 procent jämfört med månaden före, vilket var mer än väntat. Detta kan pressa USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) till snabbare åtstramningar av pandemistimulanserna.

Annons

Den oväntat låga jobbsiffran i kombination med oron för löneinflation fick börsen att surna till i terminshandeln inför fredagens handel på Wall Street. Stockholmsbörsen pressas också och ligger kort efter statistiken på minus 2,3 procent.

Räntorna på USA:s femåriga statsobligationer lyfter samtidigt till 1,50 procent, den högsta nivån på två år.

Arbetslösheten i december sjönk samtidigt för sjätte månaden i rad till 3,9 procent, jämfört med 4,2 procent månaden före. Här låg analytikernas förväntningar på en nedgång till 4,1 procent.

Marknaden räknar just nu med en höjning av styrräntan i USA med 0,25 procentenheter redan i mars efter ett oväntat hökaktigt protokoll från Feds senaste räntemöte, som publicerades i onsdags.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons