Annons
Nyheter

Flera döda i USA-ovädret Isaias

Det tropiska ovädret Isaias har tappat i styrka, men har lämnat efter sig översvämmade gator och miljoner strömlösa hushåll.
Minst tre personer uppges ha dött i stormen.
USA • Publicerad 4 augusti 2020
På tisdagen nådde ovädret Isaias staden New York. På bilden förödelse på nedre Manhattan.
På tisdagen nådde ovädret Isaias staden New York. På bilden förödelse på nedre Manhattan.Foto: Craig Ruttle/AP/TT
Översvämmade gator i Caswell Beach i North Carolina efter Isaias framfart.
Översvämmade gator i Caswell Beach i North Carolina efter Isaias framfart.Foto: Gerry Broome/AP/TT
Förödelse i en hamn i Southport, North Carolina, efter stormen Isaias.
Förödelse i en hamn i Southport, North Carolina, efter stormen Isaias.Foto: Gerry Broome/AP/TT
Polis rycker ut för att hjälpa en bilist som fastnat i vattenmassorna i Philadelphia.
Polis rycker ut för att hjälpa en bilist som fastnat i vattenmassorna i Philadelphia.Foto: Matt Slocum/AP/TT

Ovädret Isaias nådde land i delstaten North Carolina på USA:s östkust med vindar på 38 meter per sekund strax före midnatt natten till tisdagen lokal tid. Sedan stormen drog in över USA har den vållat kraftiga översvämningar, lett till fler än 1,4 miljoner strömlösa hushåll och lämnat stor förödelse bakom sig.

I North Carolina dog två människor och flera skadades när stormen drog igenom ett område med husvagnar. Över tio husvagnshem förstördes och bilar kastades ovanpå varandra av vindarna, enligt lokal polis. Även i New York har stormen tagit minst ett liv – en man i stadsdelen Queens som krossades av ett träd som föll över hans bil.

Annons

I det svårt coronavirusdrabbade USA spär ovädret på en redan svår situation. I North Carolina, som nyligen sett antalet covidsmittade öka, sade guvernör Roy Copper på måndagen att det finns öppna härbärgen men att man kommer att kontrollera människor för symtom. Skulle någon visa sig vara sjuk, kommer hen att isoleras och få vård på ett "säkert ställe".

Isaias har under tisdagen svept norrut i USA, med kraftiga vindar, skyfall och översvämningar i bland annat New Jersey, Delaware och andra delar av östkusten.

USA:s väderorgan National Hurricane Center (NHC) uppmanar boende i områden som brukar drabbas av översvämningar att "vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda liv och egendom mot stigande vatten och andra tänkbara faror".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons