Annons
Nyheter

Stödet i S växer för Magdalena Andersson

Stödet för finansminister Magdalena Andersson som ny S-ledare fortsätter att växa.
Men själv vill hon ännu inte säga om hon ställer upp.
Politik • Publicerad 9 september 2021
Nästa partiledare för S- finansminister Magdalena Andersson ?Foto: Henrik Montgomery/TT

Ytterligare tre S-partidistrikt meddelade på torsdagen att de vill se Andersson som ny ledare för Socialdemokraterna. De tre är Östergötland, Sjuhäradsbygden och Sörmland.

Totalt har därmed nio av 26 distrikt nominerat henne, bland annat de två tunga distrikten Stockholms län och Skåne.

Annons

En rad S-toppar har också gått ut och förespråkat Magdalena Andersson, som inrikesminister Mikael Damberg, energiminister Anders Ygeman, försvarsminister Peter Hultqvist och näringsminister Ibrahim Baylan.

– Magdalena är den bästa kandidaten, och det är hon inte för att hon är kvinna utan för att hon är bäst, sade justitieminister Morgan Johansson till TT på torsdagen.

"Otroligt hypotetiskt"

Socialminister Lena Hallengren (S) har i spekulationer i media pekats ut som en möjlig partiledare för S.

Hallengren uppger att det kommer att bli bra om Andersson väljs eftersom hon är "en fantastiskt skicklig politiker."

Hallengren tycker att hon själv redan har ett fantastiskt uppdrag som socialminister.

– Jag har ingen längtan efter något annat. Det vore roligt att ha det uppdraget under en kvinnlig statsminister, det vore något, säger hon.

TT: Så om valberedningen frågar om du är intresserad av att bli partiledare, vad blir svaret?

– Frågan är så otroligt hypotetisk och teoretisk att jag överväger inte ens det, säger Hallengren.

– Det är bra att alla får tänka och fundera. Det är rimligt. Men jag tycker att det är så tydligt att Magdalena har ett stort stöd.

Fortsätter ducka

Magdalena Andersson har till exempel också stöd från LO:s ordförande Susanna Gideonsson, som sagt att hon personligen stödjer Andersson.

Annons

Trots det uttalade stödet från många håll så fortsätter finansministern att ducka för frågan om hon kandiderar.

– Det här är en process där partimedlemmarna i vårt parti ska säga sitt och den processen håller på fram till första oktober. Sen är det valberedningen som ska dra igång med sitt arbete, säger Andersson till TT.

TT: Andra har ju sagt att de inte kandiderar, varför har du inte sagt om du vill eller inte?

– Det finns många potentiella kandidater i vårt parti, och jag utgår ifrån att valberedningen sen kommer att ringa runt till alla oss som sitter i verkställande utskottet och då kommer vi kunna prata direkt med dem.

TT: Hur ska man som utomstående förstå den här traditionen i ert parti att man inte kan säga att man vill bli partiledare?

– Jag tror att det är av respekt för att vi har en diskussion och en process bland partimedlemmarna runt om i hela landet. Jag tycker att det är viktigt att de får säga sitt och genomföra sina nomineringar och sen gör valberedningen sitt jobb, säger Magdalena Andersson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons