Annons
Nyheter

Östberg vädjade till rätten

– Jag ber om en ärlig chans till ett nytt liv hemma!
Nyheter • Publicerad 9 november 2009

Det var livstidsdömda Annika Östbergs vädjan och sista ord när Örebro tingsrätt på måndagen prövade hennes fall.

Östberg trädde på måndagen för första gången fram officiellt i Sverige när hon i Örebro tingsrätt argumenterade för att få bli en fri kvinna. Hon har begärt att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff, något som är en förutsättning för att hon ska kunna friges.

Annons

Annika Östberg talade näst intill perfekt svenska. Hon lyssnade intresserat och syntes inte besvärad av det stora mediala uppbådet.

Efteråt sade hennes ombud, advokat Johan Ödlund, att Östberg var mycket glad och lättad över att hon fått säga sin sak och att förhandlingen var slut.

– Det finns ingen risk för att Annika Östberg kommer att begå några nya brott eller falla in i missbruk. Hon har med god marginal avtjänat sitt straff. Hon har också väl medverkat till sin anpassning i samhället.

Åklagaren vill vänta

Det som kan grusa hennes förhoppningar är åklagaren och Rättsmedicinalverket som anser att risken för återfall är medelhög.

– Annika Östberg har straffmässigt sonat sitt brott. Men frågan om omvandling av straffet är för tidigt väckt, sade åklagare Gunnar Brodin.

Han tycker att det finns flera frågetecken kring hur hon ska klara av en utslussning i samhället och framhöll att Annika Östberg hittills bara haft sju ledsagade permissioner.

Östberg själv känner ingen större oro eller rädsla för ett liv i frihet.

– Jag har varit med om så mycket. Nu ser jag bara positivt på framtiden, sade hon.

Annika Östberg berättade att hon lämnat sitt "gamla" liv bakom sig för länge sedan. Hon förklarade att risken för återfall i det närmaste är obefintlig.

Annons

– Jag kan inte tänka mig att gå tillbaka till mitt tidigare liv. För 30 år sedan var jag en förvirrad narkoman. Det är jag inte i dag. Jag har i dag stöd, ett behandlingsprogram och en tro, sade hon.

"Lyxliv" på Hinseberg

Annika Östberg hoppas bli villkorligt frigiven i maj och ser inte uppmärksamheten kring hennes person som ett större problem när hon är fri.

Hon berättade att hon fortfarande känner en stor smärta över morden i USA.

– Jag har en djup förståelse för det som hänt och som har kostat mig så mycket, sade hon med gråten i halsen.

Annika Östberg beskrev skillnaden mellan svenska och amerikanska fängelser som mycket stor.

– Att komma till Sverige och Hinseberg var som att leva lyxliv på ett hotell. Det är som natt och dag, sade hon.

Hon berättade också om sin första permission i Sverige.

– Jag var inne i en Ica-affär och förvånades över att alla människor gick så fort. Jag åkte buss och såg mig omkring. Det var helt otroligt – det var så mycket som fascinerade mig, sade Östberg.

Örebro tingsrätt meddelar sitt beslut på måndag i nästa vecka.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons