Annons
Nyheter

"Osannolikt" med rysk påverkan vid danskt val

Danmark • Publicerad 7 oktober 2022
Danmark går till val den 1 november. Arkivbild av Christiansborg i Köpenhamn, där folketinget sitter.
Danmark går till val den 1 november. Arkivbild av Christiansborg i Köpenhamn, där folketinget sitter.Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix/TT

Danmarks underrättelsetjänster förväntar sig inte några försök från ryskt håll att påverka det kommande danska valet.

Det beskrivs som mindre sannolikt, i ett pressmeddelande från den militära underrättelsetjänsten FE och polisens dito PET.

Annons

– Vi förväntar oss inte heller att vi vid detta folketingsval kommer att se en förberedd, koordinerad påverkanskampanj – varken från Ryssland eller Kina, säger PET:s kontraspionagechef Anders Henriksen.

Några större påverkansförsök har inte upptäckts i samband med tidigare val i Danmark. Det är dock möjligt att Ryssland gör någon mindre insats för att påverka valutgången om tillfälle ges, enligt de danska underrättelsetjänsterna.

Valet hålls den 1 november. I den senaste opinionsmätningen från Voxmeter ser partierna som räknas till det röda blocket ut att vara nära att kunna få en egen majoritet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons