Annons
Nyheter

Oregons guvernör omvandlar alla dödsstraff

USA • Publicerad 14 december 2022
Oregons guvernör Kate Brown har omvandlat alla dödsstraff i staten till livstids fängelsestraff. Arkivbild.
Oregons guvernör Kate Brown har omvandlat alla dödsstraff i staten till livstids fängelsestraff. Arkivbild.Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Den amerikanska delstaten Oregons guvernör Kate Brown omvandlar samtliga nu utdömda dödsstraff i delstaten till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning.

Totalt 17 personer i Oregons fängelser är dömda till döden.

Annons

Demokraten Kate Brown, som har mindre än en månad kvar som Oregons guvernör, säger att beslutet träder i kraft på onsdagen.

"Min övertygelse har länge varit att rättvisa inte uppnås genom att ta ett liv och att staten inte ska ägna sig åt att avrätta människor – även om de fängslats för fruktansvärda brott", säger Brown i ett uttalande.

Vikki Breese-Iverson, som är Republikanernas ledare i Oregons representanthus, är kritisk till beslutet och anklagar Brown för att agera omdömeslöst.

"Hon tar inte hänsyn till det lidande som offer och familjer kommer att uppleva de kommande månaderna och åren. Demokraterna har konsekvent valt brottslingar före offer", säger Vikki Breese-Iverson.

Oregon har inte avrättat någon fånge sedan 1997. Hittills i år har totalt 17 personer avrättats i USA, samtliga genom dödliga injektioner.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons