Annons
Nyheter

Varning för vind och laviner i fjällen

Hård vind och kraftiga snöbyar härjar i delar av Härjedals- och Jämtlandsfjällen.
SMHI har utfärdat en orange varning och det ruggiga vädret tros fortsätta till helgen.
Väder • Publicerad 3 mars 2023
Orange varning i delar av Härjedals- och Jämtlandsfjällen. Arkivbild.Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix/TT

– Det är kanske inte så bra att ge sig ut på fjället i sådant här väder. Det kan bli problematiskt och svårt om man skulle behöva hjälp. Det kan vara svårt för räddningstjänsten att ta sig fram, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Under fredagen har det varit hård till mycket hård nordvästlig vind i området i kombination med täta snöbyar. Sportlovslediga och andra avråds därför starkt från att ge sig ut på fjället – och att uppdatera sig på vad som gäller lokalt för den ort man befinner sig på.

Annons

Stora mängder nysnö i kombination med hård vind gör också att lavinfaran ökar. Enligt Naturvårdsverkets lavinprognos höjs lavinfaran från måttlig till betydande i södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen.

Varningen gäller fram till 20-tiden på fredagen, men det blåsiga vädret kommer att lugna ner sig successivt framåt kvällen.

Till lördagen sänks varningen till gul nivå, med nordvästlig vind som kan komma upp i 18 meter per sekund.

– Snöbyar fortsätter att dra in och det kommer att vara fortsatt blåsigt i fjällen även på lördagen, säger Moa Hallberg.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons