Annons
Nyheter

Optimism på bostadsmarknaden: "Immun mot ränta"

Ekonomi • Publicerad 10 juli 2023
Fler hushåll tror på stigande bopriser. Arkivbild.
Fler hushåll tror på stigande bopriser. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Allt fler hushåll spår en framtid med högre bopriser, visar SEB:s senaste boprisindikator. Andelen som förväntar sig en prisuppgång ligger på 39 procent, en ökning med 1 procentenhet jämfört med månaden innan.

"Bostadsmarknaden verkar nästan vara immun mot vårens räntehöjningar. Både faktiska bostadspriser och hushållens förväntningar går, om än försiktigt, i en uppåtgående riktning", säger Américo Fernández, privatekonom på SEB i ett pressmeddelande.

Annons

Hushållen tror även att styrräntan kommer att höjas från sin nuvarande nivå och landa på 3,85 procent om ett år. Den förväntade höjningen är en ökning med 0,09 procentenheter jämfört med hur det såg ut föregående månad.

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser.

Den här månaden ligger indikatorn på plus 14, en ökning med 3 enheter jämfört med juni och prisuppgången spås av landets samtliga regioner.

SEB:s boprisindikator genomförs av Demoskop och bygger på webbintervjuer med cirka 1 000 personer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons