Annons
Nyheter

Analytiker: Covidfrossa på börsen övergående

Rekordnivåer när det gäller covidsmittade och nedstängning i Österrike. Smittläget sätter press på ledande aktiemarknader. Historien talar dock för ett lyft i december.
Ekonomi • Publicerad 19 november 2021
Investerare på New York-börsen har haft all anledning att vara nöjda i år. Arkivbild.
Investerare på New York-börsen har haft all anledning att vara nöjda i år. Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP/TT

I Tyskland, Europas ekonomiska motor, har antalet konstaterade coronafall nått över 50 000 per dag och förbundskansler Angela Merkel kallar läget "dramatiskt".

I Österrike kommer man efter helgen att återigen inleda en fullständig nedstängning av landet och vaccinering ska bli obligatoriskt från och med februari.

Annons

Förmiddagens uppgång på de ledande Europabörserna inklusive Stockholm har också vänts till en nedgång.

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, ser exempelvis kursfallet för H&M som en självklar konsekvens av det nya läget:

– Det är väl en uppenbar förlorare på att man stänger ned. I finansmarknaden och särskilt i Sverige har man tyckt att nedstängningar är en föga lyckad strategi som varit passerad men nu kommer det på nytt igen. Nu kan man oroa sig för att Tysklad är på tur, säger han till TT.

Ytterligare en sektor som faller tungt är banksektorn. Där påpekar Andreas Håkansson, bankanalytiker hos Danske Bank, att det finns flera skäl:

– Det är mera kopplat till ränteförväntningar. Christine Lagardes tal i dag har gjort att ränteförväntningarna gått ned och fallet är mer kopplat till det än nedstängningar, säger han till TT.

Luttrad marknad

Mattias Isakson, chefsstrateg på Swedbank, påpekar att marknaden blivit alltmer luttrad för varje coronavåg.

– Effekterna på aktiemarknaderna har blivit mindre och mindre för varje gång. Marknaden ser det här mer övergripande att vi är inte på väg mot kompletta nedstängningar utan i stället temporära punktinsatser, säger han till TT och fortsätter:

– Marknaden reagerar när den får ny information men det här är inte totalt oväntat och man blir inte jätteförvånad även om det i grund och botten är negativ information.

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, är inne på samma linje:

– Jag har generellt svårt att se att vi skulle få en synkroniserad nedstängning under vissa perioder även om saker och ting kan hända snabbt. Vi har dragit lärdom av tidigare nedstängningar.

Annons

Isakson poängterar att det kan slå olika mot olika sektorer och tar som exempel hur samma dag som årets julklapp – en evenemangsbiljett – utsågs kom också nya besked kring vaccinpass.

Stockholmsbörsens OMXS-index har samtidigt stigit 34 procent i år och återhämtat sig kraftigt efter rekylen i början av oktober.

Historien talar för börsen

Nu väntar också en stark period, i alla fall om man tittar historiskt sett för Stockholmsbörsens OMXS-index. Av nio av de senaste tolv åren har december inneburit en uppgång.

En av förklaringarna som brukar anges är att i slutet av året betalas premiepensionspengarna ut, vilket ger en injektion till börsen. Förra året handlade det om 44,5 miljarder kronor.

– Det är bidragande faktorer naturligtvis, säger Nicklas Andersson.

– Fjärde kvartalet är traditionellt sett ett starkt kvartal för många bolag och efter nyår vänder man blad, investerare är optimistiska att styrkan fortsätter.

Mattias Isakson lyfter Swedbanks nyligen publicerade konjunkturrapport där banken förväntar sig en fortsatt stark ekonomisk tillväxt under 2022.

– Vi har en ganska hyggligt stark konjunktur, bolagen har starka balansräkningar och det finns anledning till att optimismen kan trumfa över eventuella oroshärdar.

TT: Vid årets slut, står Stockholmsbörsen högre, lägre eller på samma nivå?

– Jag tror den kommer att stå högre. Det är som sagt normalt sett en stark period och jag har svårt att se att vi inte är något högre, säger Mattias Isakson.

Annons

– Marginellt högre, framgång föder framgång och börsåren brukar avslutas starkt, säger Nicklas Andersson.

Fakta: Så har mycket de ledande börserna stigit i år

Stockholm 34 procent

Moskva 33 procent

Paris 28 procent

Oslo 26 procent

Milano 25 procent

S&P 500 (New York) 25 procent

Nasdaq (New York) 24 procent

Köpenhamn 23 procent

Frankfurt 18 procent

Helsingfors 17 procent

Dow Jones (New York) 17 procent

London 12 procent

Tokyo 8 procent

Hongkong – 3 procent

Alla kurser avlästa klockan 16 torsdagen den 18 november.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons