Annons
Nyheter

Säpo i spionmålet: Underrättelsebehovet ökat

Rättegången mot de två spioneriåtalade bröderna är på väg in i slutfasen. Ytterligare en kort stund av förhandlingen var under måndagen öppen, då en av Säpos analytiker hördes om de ryska kopplingarna i fallet.
Brott • Publicerad 12 december 2022
Teckning från måndagens förhandling i rättegången mot de spionmisstänkta bröderna. Den äldre brodern bakom sin advokat Anton Strand längst till vänster, den yngre brodern i grönt bredvid sin advokat Björn Sandin. Åklagare Mats Ljungqvist längst till höger.
Teckning från måndagens förhandling i rättegången mot de spionmisstänkta bröderna. Den äldre brodern bakom sin advokat Anton Strand längst till vänster, den yngre brodern i grönt bredvid sin advokat Björn Sandin. Åklagare Mats Ljungqvist längst till höger.Foto: Anders Humblebo/TT

Under måndagen inleddes rättegångens näst sista dag, där de två bröderna, 42 och 35 år gamla, står åtalade misstänkta för grovt spioneri mot Sverige för den ryska underrättelsetjänsten GRU. 42-åringen är även åtalad för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Båda bröderna har hela tiden nekat bestämt till brott.

Likt det mesta under denna förhandling hölls större delen av dagens förhandling bakom stängda dörrar. En kort bit var dock öppen, då en av Säkerhetspolisens seniora analytiker hördes kring den ryska underrättelsens syfte och metoder för inhämtning, samt Rysslands underrättelsebehov.

Ökat underrättelsebehov

Annons

Analytikern beskrev hur relationen mellan Ryssland och Väst försämrats under 2000-talet, bland annat som en följd av den ryska annekteringen av Krim 2014.

– Den ökade aggressionen mot Väst har också inneburit att deras underrättelsebehov har ökat. Man behöver mer underrättelser för att också se reaktionerna från Väst, politiskt, sade analytikern.

Han fick också frågor om hur rekrytering av agenter och så kallad konspirativ kommunikation generellt går till.

Efter knappt 20 minuter fattade rätten beslut om stängda dörrar. Då skulle förhöret fortsätta mer inriktat på det specifika fallet. Enligt stämningsansökan och den där listade bevisningen ska analytikern även förhöras "angående den analys, arbete och slutsatser som gjorts av Säkerhetspolisen avseende identiteten på den person som gått GRU och ryska staten tillhanda".

Styrkt misstanke

Vittnesförhöret ska sammantaget styrka att den äldre brodern gått främmande makt till handa påstår åklagarna.

Uppgifterna som lämnats över till GRU har männen, enligt åklagarna, fått tag på då den äldre brodern arbetat vid Säkerhetspolisen och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) vid Försvarsmakten.

Även två andra vittnesförhör hölls under måndagen. Ett med ytterligare en Säpoanställd om rutiner kring tillgång och behörighet till sekretesskyddat material, och ett med en person från Försvarsmakten på ungefär samma tema.

Måndagen ägnas även åt personalia, delen där man går igenom de misstänktas personliga förhållanden.

Nästa måndag hålls enligt planen slutanförandena i målet, också de bakom stängda dörrar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons