Annons
Nyheter

Opopulära ämnen kan ge bonus

Enligt ett nytt förslag ska elever som tar examen i utbildningarna belönas med 25 000 kronor per ämne.
Nyheter • Publicerad 2 mars 2014
Foto: 

Att läsa matematik, fysik och kemi på lärarutbildningen kan snart komma att löna sig. Enligt ett nytt förslag ska elever som tar examen i utbildningarna belönas med 25 000 kronor per ämne.

Höj lönerna i stället, tycker lärarfacken.

Annons

– Det här känns lite som konstgjord andning, det viktigaste är att läraryrket blir attraktivt med bra villkor och högre löner, säger Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Förslaget lades fram av utbildningsminister Jan Björklund (FP) i en debattartikel i Dagens Nyheter och syftar till att råda bot på den skriande lärarbristen i de naturvetenskapliga ämnena matematik, fysik, kemi, biologi och teknik. Kungliga Vetenskapsakademins skolarbetsgrupp slog tidigare i år larm om att endast tre personer i första hand sökt vårens utbildning som ämneslärare i biologi för högstadiet.

– Staten och huvudmännen måste se helheten. Om en student väljer mellan att bli lärare och civilingenjör och konstaterar att en civilingenjör efter bara några år tjänar mer än en lärare vid pension så påverkar det, säger Bo Jansson.

Även Lärarförbundet anser att Björklund missar målet.

– Det här är att lappa och laga. Vi vill se ett statsbidrag som kommuner och fristående skolor kan höja lärarnas löner med, säger ordförande Eva-Lis Sirén.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons