Annons
Nyheter

Ölstopp: Kina "går miste om smak av frihet"

Taiwan • Publicerad 11 december 2022
Kina har stoppat import av taiwanesisk öl. Arkivbild.
Kina har stoppat import av taiwanesisk öl. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Taiwans premiärminister anklagar Kina för att bryta mot internationella handelsregler och diskriminera Taiwan. Orsak: Ett plötsligt importstopp för alkoholhaltiga drycker som öl från öriket.

Importstoppet har sagts bero på att vissa taiwanesiska exportörer av livsmedel och alkohol inte är registrerade hos den kinesiska tullen. Men Taiwans premiärminister Su Tseng-Chang hävdar att Kina "hittar på sina egna regler" och särskilt diskriminerar Taiwan.

Annons

"Ekonomiskt tvång såklart. Men de vet inte vad de går miste om: den stora smaken av frihet", twittrade Taiwans utrikesminister Joseph Wu på söndagen om importstoppet av bland annat öl.

Förhållandet mellan Kina och Taiwan har successivt försämrats sedan 2016 då Tsai Ing-Wen tillträdde som öns president, men vägrade att ge sitt stöd till synen som kallas "ett Kina". Peking vill inte se Taiwan som självständigt utan som en del av Kina.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons