Annons
Nyheter

Olofsson lägger Saabansvar på GM

Det är Saabägaren General Motors som ska hitta en ny köpare, inte regeringen, säger näringsminister Maud Olofsson till TT på fredagsmorgonen.
Nyheter • Publicerad 27 november 2009

TT: Tiden rinner ut i Trollhättan, vad gör regeringen nu?

– Nu är det GM som har det här i sin hand och det är de som ska skaffa en köpare. Det som ändå känns bra är att GM inte gett upp hoppet om att hitta en ny köpare.

Annons

TT: Har regeringen haft någon kontakt med nya intressenter?

– Det är inte regeringen som säljer, det är GM. Men vi har kontakter med GM och försöker att hålla oss informerade. Hittar de en ny köpare blir det säkert snart dags för nya EIB-lån och lånegarantier.

TT: Saabchefen Jan-Åke Jonsson har varit kritisk och antytt att regeringen gett för sena och för dåliga lånegarantier.

– Det är inte min bild, och Koenigsegg själv säger att det inte är det som är problemet utan att det varit en oerhört komplex process.

– Man måste ha lån från EIB först, innan man får lånegarantier. Trots det snabbade vi på hanteringen i Riksgälden för att inte vi skulle ligga för sent. Vi har legat på EIB för att de ska fatta snabba beslut och legat på kommissionen för att de ska snabba på sin process. Så vi har gjort vad vi kunnat för att snabba på det här, säger Olofsson.

– Det är många processer som pågår samtidigt, men Koenigsegg har inte haft klagomål på det som regeringen gjort.

TT: Vilka krav kommer regeringen att ställa på GM om det blir en nedläggning?

– Vi har en diskussion med dem naturligtvis och den är inte färdig än. Men det är klart att GM måste ta sitt ansvar, det tycker vi om alla företag som förändrar sin produktion här i Sverige.

– Men det gäller också för oss att hitta alternativa strategier och ett sådant arbete har vi redan påbörjat, tillsammans med regionen och företagen därnere, säger Olofsson.

– Det finns ett stort kunnande i det här klustret och om vi inte kommer att kunna fortsätta producera fordon i den utsträckning vi gör i dag, vad kan vi då producera? Hur kan man använda det här kunnandet? Vi behöver ha parallella strategier just nu för att ta oss ur den här krisen.

Annons

Maud Olofsson tycker samtidigt att oppositionen varit populistisk under Saabprocessen.

– Det jag är orolig för när det gäller oppositionen är deras omdöme när det gäller att hantera skattebetalarnas pengar. Hade vi lyssnat på dem så hade vi haft sju åtta miljarder kronor i GM:s ficka och ändå inga jobb här hemma.

– Det finns inslag av populism i deras förslag, i synnerhet när jag läser deras budgetar där det inte finns en krona till det här. Men det ingår kanske i oppositionsrollen, säger Olofsson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons