Annons
Nyheter

Olika coronaråd i landets regioner

Kan du ha smittats av covid-19 men visar inga symptom? Då ska du undvika sociala kontakter under 14 dagar om du bor i Skåne. Men inte om du bor i Gävleborg.
De svenska regionerna ger olika instruktioner, rapporterar .
Coronaviruset • Publicerad 7 september 2020
I hur stor grad ska man undvika sociala kontakter om man riskerar vara smittad av covid-19? Olika regioner ger olika råd. Arkivbild.
I hur stor grad ska man undvika sociala kontakter om man riskerar vara smittad av covid-19? Olika regioner ger olika råd. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Regionerna Skåne, Stockholm och Jönköpings län uppmanar personer utan symptom att bland annat hoppa över fritidsaktiviteter och undvika affärer. Men i Region Gävleborgs informationsblad till den som kan ha blivit smittad står det inget om att sociala kontakter bör undvikas och hos Region Västerbotten står det enbart att kontakterna ska vara uppmärksamma på symptom.

Enligt smittskyddsläkare Lars Vesslén i Region Gävleborg räcker det oftast att följa de allmänna råden om att hålla avstånd.

Annons

– Den här allmänna instruktionen återupprepar vi inte för dem, säger han till radion.

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län, efterlyser nu något motsvarande det nationella smittskyddsblad som finns för konstaterat smittade.

– Jag skulle se att det vore ett stort värde att vi har ett nationellt blad till exponerade kontakter, och jag tror att det jobbas på det just för att komma ifrån att det skiljer sig åt, säg hon till Ekot.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons