Annons
Nyheter

Olika ansiktsregler på gatuvysajter

Både Google och den svenska nätkonkurrenten Hitta.se har lanserat gatuvyer på sina sajter.
Nyheter • Publicerad 8 februari 2010

Där kan nätsurfarna se bilder av hus, men även personer förkommer. Men på den svenska sajten maskeras inte ansikten – och den som försöker ringa till Datainspektionen i syfte att ta bort en bild på sig själv får ingen hjälp, skriver Sydsvenskan.

Orsaken är att personuppgiftslagen inte gäller för Hitta.se. Sajten har en ansvarig utgivare och tjänsten lyder därmed under lagen om yttrandefrihet. Däremot kan inspektionen hjälpa till om det handlar om Googles gatuvy.

Annons

– Det måste vara konstigt för medborgarna att det är helt olika regelverk som gäller för exakt samma sak. Det är inte tillfredsställande, säger Göran Gräslund, generaldirektör för Datainspektionen, till tidningen.

Vd:n och ansvariga utgivaren för Hitta.se, Rui Brites de Sousa, anser inte att det är något hot mot integriteten att publicera bilder av människor på nätet. Hon uppger att man har fått in ett tiotal klagomål och säger att ett par bilder har plockats bort.

– Exempelvis där barn har lekt nakna framför det egna huset på sommaren.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons