Annons
Nyheter

Ökänd skatterådgivare får strängt fängelsestraff

En av huvudpersonerna i en omfattande skattesvindel i Tyskland dömdes på tisdagen till åtta års fängelse.
Tyskland • Publicerad 13 december 2022
Skatterådgivaren Hanno Berger döms för att ha lurat tyska finansdepartementet. Arkivbild.
Skatterådgivaren Hanno Berger döms för att ha lurat tyska finansdepartementet. Arkivbild.Foto: Robert Pfeil/AP/TT

Den 72-årige Hanno Berger, tidigare en av Tysklands mest kända skatterådgivare, fälldes i en domstol i Bonn för brott begångna mellan 2007 och 2011. Berger flydde till Schweiz när granskningarna av hans verksamhet intensifierades. Han greps förra året och utlämnades till Tyskland i februari.

Den tidigare skattetjänstemannen har varit inbegripen i det som kallas cum-ex-handel. Svindleriet gick ut på att investerare "fick tillbaka" skatt på utdelning på aktier fastän de inte ägde aktierna när skatten drogs.

Annons

Bergers advokater erkände att han medverkat i cum-ex-handeln, men i mycket mindre omfattning än vad åklagare hävdade. Advokaterna påstod också att vissa av transaktionerna var lagliga när de genomfördes.

Fallet i Bonn i tyska förbundslandet Nordrhein-Westfalen är bara ett av flera rättsfall riktade mot Berger i Tyskland.

Förutom fängelsestraffet slår domstolen fast att närmare 14 miljoner euro, motsvarande 140 miljoner kronor, ska konfiskeras från Bergers privata konton.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons