Annons
Nyheter

Ökad optimism i detaljhandeln

Försäljningen i handeln fortsatte att öka i januari och handeln räknar med en starkare utveckling än under 2013 då detaljhandeln ökade med knappt 2 procent.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2014

Enligt SCB ökade försäljningen i detaljhandeln med 2,3 procent i januari jämfört med samma månad i fjol. I sällanköpshandeln var ökningen 3,8 procent.

En kalendereffekt om 1,4 procent i dagligvaruhandeln, i och med en extra fredag i januari jämfört med samma månad förra året, ger extra skjuts åt branschen, skriver HUI Research i en kommentar.

Annons

Att sällanköpshandeln fortsätter att öka kan ses som ett tecken på att hushållen tror på bättre tider även om optimismen minskade i februari.

– När det är lågkonjunktur brukar alltid dagligvaruhandeln gå betydligt bättre än sällanköpsvaruhandeln, men nu börjar även sällanköpshandeln visa betydligt starkare tillväxttal. Det tyder på att konjunkturen är på väg åt rätt håll, och det är också de signaler vi ser även på andra håll i ekonomin nu, säger Carin Blom, analytiker på HUI Research.

Svenskarnas intresse för heminredning ser ut att hålla i sig. Försäljningen i heminredningshandeln ökade med 7,9 procent i januari. Däremot har bok- och leksakshandeln det tuffare, vilket förklaras av att en stor del av den handeln flyttat över till nätet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons