Annons
Nyheter

OECD: Coronas effekt på utbildning förödande

Utbildning • Publicerad 8 september 2020
Studenter i tyska Haltern am See fick återvända till klassrummen i april i år – efter sex veckor av stängda skolor. Arkivbild.
Studenter i tyska Haltern am See fick återvända till klassrummen i april i år – efter sex veckor av stängda skolor. Arkivbild.Foto: Rolf Vennenbernd/dpa via AP/TT

Coronavirusets effekter på utbildningssystem globalt riskerar att sinka ekonomin i generationer, det varnar den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD i en ny rapport.

OECD uppskattar att den globala ekonomiska tillväxten riskerar att krympa med 1,5 procent under de kommande hundra åren till följd av skolstängningar under pandemin.

Annons

"Förlust av lärande leder till förlust av färdigheter, och människors färdigheter är tätt sammanlänkade med deras produktivitet", skriver OECD i rapporten.

Många länder stängde sina skolor helt eller delvis när det nya coronaviruset spreds som mest under våren. I de flesta fall varade skolstängningarna i runt tio veckors tid – vilket motsvarar en tredjedel av ett vanligt läsår.

Effekterna av skolstängningarna riskerar bland annat bli att klyftan mellan rika och fattiga ökar globalt, varnar organisationen fortsatt i rapporten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons