Annons
Nyheter

Obemannade butiker på frammarsch

Obemannade butiker där du kan handla dygnet runt, sju dagar i veckan. Trenden växer sig nu allt starkare runtom i landet. Exempelvis spår Ica en butiksfördubbling under 2023.
Ekonomi • Publicerad 10 december 2022
Christer Johansson vid containern där man ska kunna köpa varor när butiken är stängd.
Christer Johansson vid containern där man ska kunna köpa varor när butiken är stängd.Foto: Adam Ihse/TT
Varor plockas upp för fullt i den butik utanför Karlstad där kunder ska kunna handla dygnet runt.
Varor plockas upp för fullt i den butik utanför Karlstad där kunder ska kunna handla dygnet runt.Foto: Adam Ihse/TT

För Christer Johansson och hans medarbetare är det bråda dagar. Kylar och frysar har installerats, nu packas varor upp inför att butiken ska öppna i slutet av nästa vecka.

– Vi har alltid försökt förnya oss med ny teknik och var tidigt igång med självskanning liksom e-handel och upphämtning av varor. Framför allt vill vi göra det enklare för våra kunder, förklarar han beslutet bakom miljonsatsningen.

Annons

Som Ica-handlare har han haft butiken utanför Karlstad sedan 2003. Nu kompletteras stormarknaden med en 60 kvadratmeter separat dygnet runt-butik som dock är obemannad.

Christer Johansson är dock långtifrån ensam, däremot är hans satsning den första i anslutning till en Ica Maxi-butik, det vill säga en stormarknad. Det är också den första containermodulen som nu prövas på marknaden, en butik designad av Ica för att bli ett komplement till den ordinarie affären.

– Vi vet inte riktigt var konceptet tar vägen men vi ligger utefter E18, vi har mycket blåljuspersonal, folk som jobbar natt inom till exempel äldrevården eller på pappersbruk runtom kring här.

Ett allt större intresse

Hans butik nu blir därmed ytterligare en av de drygt 30-tal obemannade Ica-butiker runtom i landet och detaljhandelsföretaget märker ett allt större intresse bland sina handlare för liknande investeringar.

– Det är en ökande mängd butiker och just nu har vi omkring 150–160 butiker på intresselistan, säger Johan Berg som lett satsningen hos Ica sedan starten i december 2019.

Utifrån denna siffra bedömer Johan Berg att antalet obemannade butiker kan fördubblas till ett 70-tal under 2023.

Den nya ekonomiska situationen med kraftigt stigande elpriser gör också att det finns ytterligare skäl för handlare att titta på sådana här lösningar, bedömer Johan Berg:

– Det är en utmanande kostnadsbild som många handlare står inför vintern och "Ica to go" är en kostnadseffektiv lösning där många ser hur det kan hjälpa deras verksamhet för att parera kostnaderna framförallt när det gäller elförbrukningen.

– Kan du få flera säljtimmar till en väldigt låg kostnad är det ett väldigt plus.

Håller öppet på julafton

Ica är dock långtifrån ensamt. Där finns små aktörer butikskedjan Lifvs, grundat 2006, och Automat men också den stora konkurrenten till Ica – Coop – som alla vill driva liknande butiker.

Annons

– Mest intressant för många butiker är att kunna erbjuda delvis obemannat, det vill säga att butiken är öppen för kunder även efter ordinarie stängningstid, säger Johannes Hultberg, strategisk affärsutvecklare på Coop Sverige.

– Butiker som kanske annars inte skulle bära sig ekonomiskt kan nu möjliggöra en bättre service. Det finns vissa initiala kostnader men efter det är det egentligen inga extra kostnader, säger han.

Enligt Johannes Hultberg handlar det i nuläget om ett tiotal butiker inom Coop som har obemannat eller delvis obemannat sedan den första öppnade för ett och ett halvt år sedan.

Oavsett om det handlar om delvis obemannade butiker eller som i Christer Johanssons fall – en helt extern butik – sker identifiering på samma sätt.

Kunder får tillgång till butiken genom att legitimera sig med mobilt bank-id och har tillgång till samma typ av produkter som i en vanlig butik förutom till exempel tobaksprodukter.

Någon större oro för ökat svinn har inte Christer Johansson, däremot ser en han en positiv effekt inför den stundande julhelgen:

– Vi har valt att inte ha öppet på julafton på många år för att ge anställda möjlighet att vara lediga. Nu kan vi i stället hänvisa våra kunder till den här butiken i jul, säger han.

Fakta: Så fungerar obemannade butiker

Butikerna kan antingen bestå av en extern butik alternativt att ordinarie butik kan hållas öppen utanför ordinarie öppettider.

Med mobilt bank-id identifierar sig kunden och får tillträde till butiken. I Icas fall använder sig kunden också av en app som gör att konsumenten kan scanna varor innan de betalas som vanligt med till exempel betalkort.

Efter att betalningen slutförts används appen för att kliva ut och stänga butikslokalen.

För att undvika svinn och som säkerhetsåtgärd använder flera butiker sig av olika former av kameralösningar. Då kunden behöver identifiera sig med mobilt bank-id finns en fördel när det gäller bevisföring.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons