Annons
Nyheter

Obama: Dags att vända blad

USA:s president Barack Obama förklarade i sitt tal på tisdagen det amerikanska stridsuppdraget i Irak avslutat.
Nyheter • Publicerad 1 september 2010
Washington USA:s president Barack Obama förklarade i sitt tal på tisdagen det amerikanska stridsuppdraget i Irak avslutat.
Washington USA:s president Barack Obama förklarade i sitt tal på tisdagen det amerikanska stridsuppdraget i Irak avslutat.Foto: Susan Walsh

Nu gäller fokus på USA:s ekonomi och arbetsmarknad. Och på att avsluta kriget i Afghanistan.

– Operation Iraks frihet är över och det irakiska folket har nu huvudansvaret för sitt lands säkerhet, sade han i det tv-sända talet från Ovala kontoret i Vita huset.

Annons

Obama sade att USA levt upp till sitt ansvar i Irak och "betalt ett högt pris" för att lägga landets framtid i dess folks händer.

– Att avsluta det här kriget ligger inte bara i Iraks intresse – utan också i vårt eget.

– Det är dags att vända blad.

Ny regering snabbt

Omkring 4 400 amerikanska soldater har dödats och mer än 34 000 sårats sedan invasionen i mars 2003 och de militära operationerna har kostat hundratals miljarder dollar.

– Vi har skickat våra unga män och kvinnor att göra enorma uppoffringar i Irak och lagt ner jättelika resurser utomlands i en tid när budgeten hemma var stram, sade han.

Obama manade de irakiska ledarna att snarast bilda en ny, representativ regering och bryta det dödläge som rått i sex månader efter valet.

– Och när den regeringen är på plats har det irakiska folket en stark partner i USA. Vårt stridsuppdrag i Irak är slut, men vårt engagemang i Iraks framtid är det inte, sade han.

Afghanistan på tur

Det avslutade stridsuppdraget i Irak ger plats för en satsning i Afghanistan så att talibanernas motstånd kan brytas, sade presidenten.

Annons

– Som i Irak kommer de här styrkorna att vara på plats under en begränsad tid för att ge utrymme åt afghanerna att bygga upp sin egen förmåga och säkra sin egen framtid.

– Men, precis som i Irak, kan vi inte göra för Afghanerna vad de slutligen måste göra själva. I juli nästa år ska vi börja lämna över ansvaret till dem.

Obama sade att tempot i truppneddragningarna bestäms av omständigheterna på platsen och att stödet till Afghanistan fortgår.

– Men tro inget annat: Den här övergången kommer att inledas – för ett krig utan tidsbegränsningar gagnar varken våra intressen eller det afghanska folkets.

Ekonomin i centrum

Presidenten talade om det amerikanska folkets uppoffringar och detta folks rätt till en ljusare framtid.

– I dag är den viktigaste uppgiften att bygga upp ekonomin igen och få ut de miljoner amerikaner som förlorat sina jobb på arbetsmarknaden, sade Obama.

– För att stärka vår medelklass måste vi ge alla våra barn den utbildning de förtjänar och alla våra arbetstagare den skicklighet de behöver för att konkurrera i en global ekonomi.

– Detta blir svårt. Men under den närmaste tiden måste det vara vår huvuduppgift som nation och mitt huvudansvar som president.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons