Annons
Nyheter

ÖB sågar Rysslands krav på Nato

Politik • Publicerad 6 januari 2022
Sveriges överbefälhavare Micael Bydén är kritisk mot Rysslands krav. Arkivbild.
Sveriges överbefälhavare Micael Bydén är kritisk mot Rysslands krav. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/AP/TT

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén är mycket kritisk till Rysslands krav om att Nato inte ska förlägga styrkor till länder som inte var medlemmar före 1997. Bydén säger i en intervju med Dagens Nyheter att kravet skulle rasera Sveriges möjlighet att bidra till en säkerhetspolitisk lösning.

– Det blir svårt till omöjligt i alla andra relationer om man ska följa de här säkerhetsförslagen. Rasera är ett starkt ord, men jag kan bara tala med de här starka orden utifrån mitt uppdrag. Jag kommer inte att kunna leverera mitt uppdrag om det där skulle gå igenom, säger Bydén till tidningen.

Annons

Överbefälhavaren säger att det är nödvändigt för Försvarsmakten att kunna samarbeta med andra länder.

– Vi ska bli en starkare försvarsmakt i alla kategorier och utveckla totalförsvaret. Men det bygger ju på utvecklade internationella samarbeten. Det är så vår säkerhetspolitiska lösning är gjord: vi ska bygga säkerhet tillsammans med andra, säger Bydén.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons