Annons
Nyheter

Nytt värmerekord i Kina – hettan toppar i Europa

Ett nytt värmerekord har slagits i Kina under den pågående värmeböljan. Staden Sanbao uppmätte under söndagen 52,2 grader.
Även för Sydeuropa väntas nya rekord.
Väder • Publicerad 17 juli 2023
Hettan slår hårt mot delar av Kina. I Peking låg temperaturen på över 35 grader i nästan 10 dagar i sträck under första halvan av juli.
Hettan slår hårt mot delar av Kina. I Peking låg temperaturen på över 35 grader i nästan 10 dagar i sträck under första halvan av juli.Foto: Andy Wong/AP/TT

Farligt höga temperaturer påverkar fortfarande delar av Nordamerika, Asien och Sydeuropa. I Kina sattes nytt rekord under söndagsdygnet. I staden Sanbao i regionen Xinjiang i nordöstra delen av landet uppmättes 52,2 grader, rapporterar Kinas meteorologiska institut.

Det tidigare rekordet är från 2017 då temperaturer på 50,6 grader uppmättes.

Annons

I den närbelägna staden Turpan, där marktemperaturer på upp emot 80 grader uppmätts, uppmanade myndigheterna arbetare och studenter att stanna hemma. Specialfordon har också kallats ut för att vattenspreja huvudgatorna.

Brittiska Met Office skriver på Twitter att flera värmerekord i Sydeuropa troligen kommer att slås under veckan som kommer.

Under dagen väntas till exempel ännu en värmevåg dra in över Italien. I Rom kan temperaturen nå 40 grader och till och med 43 grader på tisdag, vilket skulle slå värmerekordet i staden som uppmättes i augusti 2007.

Öarna Sicilien och Sardinien kan under samma period drabbas av temperaturer så höga som 48 grader, varnar Europeiska rymdmyndigheten (ESA).

På Cypern, där också temperaturerna väntas klättra över 40 grader de närmaste dagarna, har en 90-årig man avlidit i värmen och flera andra tagits in på sjukhus enligt hälsomyndigheterna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons