Annons
Nyheter

Nytt vargrevir i Småland

Djur • Publicerad 12 januari 2023
Ett vargpar har bildat revir öster om Kosta i Småland. Arkivbild på en norsk varg.
Ett vargpar har bildat revir öster om Kosta i Småland. Arkivbild på en norsk varg.Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

Ett nytt vargrevir har bildats i Kalmar län i ett område öster om Kosta. Hanen kommer från Dalarna och honan från Östergötland.

"Det är första gången som ett vargrevir har etablerats i Kalmar län. Då det nu konstaterats en permanent förekomst av flera vargar i området utanför Kosta finns det anledning för tamdjursägare att se över sina stängsel", säger tillförordnad avdelningschef Fredrik Ustrup i ett pressmeddelande från länsstyrelsen.

Annons

Hanen har uppehållit sig i området i flera år, men har såvitt känt inte gett sig på några tamdjur. Inte heller under hösten, när han träffat honan från vargreviret Långbogen strax norr om Linköping, har några angrepp på tamdjur rapporterats.

Länsstyrelsen kommer att fortsätta samla in spillning och urin för att med hjälp av dna-analyser kunna hålla koll på revirets utbredning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons