Annons
Nyheter

Sparpaket får Lufthansa att lyfta

Ekonomi • Publicerad 25 juni 2020
Lufthansa har förhandlat fram ett avtal med kabinfackförbundet. Arkivbild.
Lufthansa har förhandlat fram ett avtal med kabinfackförbundet. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

Tyska Lufthansa har tillsammans med det tyska kabinfackförbundet förhandlat fram ett avtal som kan spara 500 miljoner euro åt det krisande flygbolaget. Avtalet innebär blandat lönefrysningar, avgångsvederlag samt reducerat schema och ska nu godkännas av fackförbundets medlemmar.

Bolaget fick ytterligare ett positivt besked under onsdagen då en av majoritetsägarna meddelat att han tänker rösta ja till det föreslagna stödpaketet från regeringen på nio miljarder euro. Motkravet till statens krispaket är bland annat att den tyska staten ska ta över 20 procent av Lufthansa.

Annons

Det statliga stödpaketet måste fortfarande godkännas av aktieägarna, men fick under dagen det godkännande från EU många väntat på. Den tyska ekonomiministern Peter Altmaier uppmanar aktieägarna att godkänna uppgörelsen.

– Det handlar om fler än 100 000 jobb och Tysklands position på världens marknader, säger han.

Beskeden får Lufthansa att lyfta på börsen – vid halv tolv svensk tid var aktien upp runt 15 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons