Annons
Nyheter

Nytt skydd mot dyr tandvård

I sommar införs ett nytt skydd för den som har stora tandvårdskostnader. Samtidigt hoppas regeringen att fler ska gå regelbundet till tandläkaren.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2008

Från och med 1 juli i år står staten för halva kostnaden när tandvårdsnotan hamnar på mellan 3 000 och 15 000 kronor. Om tandläkarbesöket kostar mer än står staten för 85 procent.

Det förslag som regeringen klubbade på torsdagen innebär samtidigt att det införs en tandvårdscheck på 600 kronor vartannat år för patienter i åldern 20-29 och 75 år och äldre. För patienter mellan 30 och 74 år blir tandvårdschecken 300 kronor. Syftet är att bidraget ska användas för undersökningar och förebyggande tandvård eller till abonnemangstandvård.

Annons

Sammantaget tillförs tandvården 3 miljarder kronor per år.

– Det här är en av de största välfärdssatsningarna på många år, säger socialminister Göran Hägglund.

Det nya tandvårdsstödet har kritiserats av socialdemokraterna för att vara otillräckligt och av folktandvården för att innebära att inte tillräckligt stimulera abonnemangstandvård och förebyggande tandvård.

– Det har funnits kritik på marginalen, men man får ändå säga att vi har fått mycket uppskattning kring den här förändringen, svarar Hägglund.

För att undvika att tandläkarna tar ut högre priser när subventionerna införs startar Försäkringskassan en prisportal på internet där referenspriset för varje behandling anges. Det kan löna sig att kolla upp priserna, visar en undersökning som Försäkringskassan nyligen gjort. I dag är det inte ovanligt att skillnaderna i pris mellan olika tandläkare är stora, både när det gäller undersökningar och mer omfattande behandlingar.

Många av dem som har stora tandvårdskostnader och störst anledning att jämföra priser, har dock inte tillgång till internet.

– Jag är väl medveten om det. Därför ska det också gå att få kostnadsförslag hos sin tandläkare som man kan ta med och jämföra hos en annan tandläkare, säger Hägglund.

Christina Lucas

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons