Annons
Nyheter

Uppgifter: Nytt namn för Facebook

Facebooks varumärke har solkats ned betänkligt den senaste tiden. Lösningen: ett namnbyte?
Förändringen ska presenteras redan nästa vecka, .
It • Publicerad 20 oktober 2021
Tumme upp för nytt namn? Arkivbild från Facebooks högkvarter i Menlo Park, Kalifornien.
Tumme upp för nytt namn? Arkivbild från Facebooks högkvarter i Menlo Park, Kalifornien.Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Facebook planerar enligt uppgifterna tänkt att göra "en Google", det vill säga byta namn på moderbolaget som i Googles fall heter Alphabet sedan sex år tillbaka. Även Snapchat, som ligger bakom det sociala mediet med samma namn, har gjort en liknande resa och bytt namn till Snap.

Enligt källan till The Verge handlar namnbytet om en koppling till Facebooks satsning på ett "metaversum", ett slags nytt internet där man i en 3D-miljö ska kunna göra allt som finns på "vanliga" internet; shoppa, spela och kommunicera förstås. Genom namnbytet ska företaget inte bara kopplas till olika sociala medier, utan ett mer mångfasetterat bolag.

Annons

– Vi kommer i praktiken att gå från att folk ser oss som ett sociala medier-företag till ett metaversumbolag, har vd Mark Zuckerberg tidigare sagt.

Ingen succé

För gemene man är Facebook mest känt som en social medieplattform, men vd:n och grundaren Mark Zuckerberg har storsatsat på många projekt för att utveckla bolaget, bland annat utvecklingen av så kallade AR-glasögon. Men trots att 10 000 anställda arbetar med just så kallad "augmented reality" har detta än så länge inte blivit någon försäljningssuccé.

The Verge spekulerar samtidigt i att det finns ytterligare skäl till ett namnbyte - att tvätta företagsnamnet eftersom Facebook under senare tid hamnat i allt sämre dager. Namnbytet skulle dessutom separera de olika företagsdelarna från varandra på ett mer tydligt sätt.

Visselblåsare trädde fram

Det är bara några veckor sedan visselblåsaren Frances Haugen frågades ut i USA:s senat gällande Facebooks roll. Hon har varit djupt kritisk till hur Facebook hanterat stormningen av Kapitolium i Washington DC. Men framför allt har hon läckt material till tidningen Wall Street Journal om hur Facebookägda Instagram i interna rapporter konstaterat att medieplattformen påverkar ungas kroppsuppfattning och självkänsla negativt. Bolaget redovisade däremot inte dessa slutsatser offentligt.

Vad blir då det nya företagsnamnet? Det är högst oklart. The Verge spekulerar i "Horizon", men hävdar att besked ska ges den 28 oktober.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons